Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 7 oktober 2018

  Ovissa tider med innovativa uppdrag

  Regeringen jämför fräscha äpplen med ruttna päron i uppdraget till utredningen om avloppslammets framtid, menar ATL:s krönikör Kersti Linderholm.

  Det är ovissa politiska tider men det verkar klart att Miljöpartiets talesperson i jordbruksfrågor åker ur riksdagen. ATL hade en gissning att efterträdaren kan bli nuvarande miljöminister. Det bäddar för nya ologiska utredningar. Regeringen lanserade i början av sommaren en utredning med direktiv att förbjuda användning av avloppsslam som gödselmedel. Istället ska fosforn utvinnas med teknik och ”lovande innovation”. Det är nästan i samma anda som handelsminister Ann Linde som i Aktuellt försvarade nedskärningar av EU-stöden med orden:

  ”Vi vill satsa på moderna saker som forskning och utveckling, eller moderna utmaningar som migrationen, forskning och utveckling. Lantbruksstöden är gammalt och föråldrat och massor med pengar till enskilda individer som kanske inte ens behöver de här pengarna. Precis som i andra branscher behöver man bli mer modern, mer innovativ för att klara konkurrensen och inte bara hänga upp det på statligt stöd”.

  Innovation är uppenbarligen nutidens modeord.

  För att ge lite reklam till ovan nämnda utredning (eller var det valtaktik?) så skrev miljöministern en insändare i DN tillsammans med tongivande miljödebattörer och Ragn Sells koncernchef. Ragn Sells måste ha jublat över en skrivelse med en minister då de är ägare till en av de tänkta ”innovationerna”.

  Mer förvånande är miljödebattörernas medverkan. De har uttryckt stor oro över klimatförändringarna och talat mycket om att vi måste minska utsläppen av växthusgaser. En fråga som även miljöministerns parti gick till val på. Något som verkar ha undgått dessa skribenter är att de flesta ”innovativa” tekniker kring utvinning av fosfor ur slam börjar med förbränning, vilket innebär stora utsläpp av växthusgaser. Dessutom förlorar man kvävet som måste bindas igen (mer utsläpp av växthusgaser).

  I uppdraget till utredningen anges Tyskland och övriga EU som föredömen. Det är som att jämföra fräscha äpplen med ruttna päron. I Sverige har vi i snart 30 år arbetat aktivt med källsortering till reningsverken för att få rent slam (uppströmsarbete), men det tåget missade Tyskland och de flesta andra länder.

  Uppströmsarbetet är viktigt. Genom att hejda oönskade ämnen före reningsverken blir både vattnet och slammet renare, eftersom reningsverken faktiskt inte kan trolla bort allt oönskat. Det hade tydligen regeringen förstått, för i uppdraget ingår att ”säkerställa uppströmsarbetet”. Det blir en delikat uppgift för utredningen att finna någon som betalar notan framöver. Det går inte att tvinga reningsverken att fortsätta uppströmsarbetet om slammet ska brännas eller ”innoveras”.

  På tal om övriga EU så fick jag i veckan ett brev från en kollega i Österrike som undrade vad som händer i Sverige. Hen hade blivit uppmärksammad på uppdraget av kollegor i flera andra EU-länder.

  De undrade om vi har fått hjärnsläpp i Sverige som ska förbjuda användning av en utmärkt resurs. Tja, framtiden får utvisa om uppdraget får leva vidare med nästa regering.

  Kersti Linderholm, Silvbergs Miljöteknik AB

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen