Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 3 februari

  Nytt år – nya mål och möjligheter

  Vi står just nu inför nya möjligheter att få ett annorlunda år 2018, ett nytt år med nya frågeställningar att söka svar på, konstaterar ATL:s krönikör Lisa Andrae.

   Lisa Andrae, Falköping, är verksamhetsledare för intresseorganisationen Potatisodlarna.
  Lisa Andrae, Falköping, är verksamhetsledare för intresseorganisationen Potatisodlarna.

  Januari är en bra tid för reflektion. Jag är garanterat inte ensam om att tycka att tiden går väldigt fort och att det händer väldigt mycket. Dagarna fylls lätt av allt som hör livet till. Ett odlingsår går över i nästa. Några odlare jag talade med häromdagen konstaterade att odlingsåret inte alls är över, arbetsuppgifter som skulle göras i höstas kan fortfarande inte bockas av som klara. Vi har alla vår egen plan över det vi vill göra och åstadkomma. Mål som skall nås.

  Det kan vara ekonomiska mål som vi strävar efter, att utveckla vårt företagande på något sätt eller mer privata mål som att spendera mer tid med familjen och barnen. Vi kanske till och med har dristat oss till att avge nyårslöften om att tänka mer på den egna hälsan och börja träna.

  Mellan alla goda föresatser och dagliga arbetsuppgifter kommer livet emellan. Det blir sällan som vi tänkt oss. Vädret omkullkastar alla våra planer när det gäller vårt lantbruksföretagande. Skörden kan inte bärgas i det skick som var tänkt. Pengarna kommer inte in på kontot som planerat, eller inte i den storleksordning som man hoppats på och räknat med.

  Arbetsplaneringen förskjuts och förändras. Kanske inträffar något extraordinärt som gör livet extra tufft. Vi har alla olika sätt att tackla och hantera motgång. Kanske även framgång? Ser du allt du lyckas med? Firar du när det går bra?

  Det vi med säkerhet kan säga om vår egen framtid är att den inte kommer att bli så som vi tänker. Men det är ändå vår egen väg som vi själva har valt. Vi får helt enkelt göra så gott vi kan med det vi har. En tydlig målsättning och bild av vart vi vill och är på väg kommer alltid vara en fördel när livet utsätter oss för olika prövningar.

  Vi är nu mellan säsonger, och även om de går i varandra är det en bra tid att reflektera över det som varit och hur vi vill gå vidare med det kommande odlingsåret. Tiden går fort. Väldigt fort. Färskpotatisodlarna kommer att börja sätta den första potatisen om en månad om väderleken tillåter!

  Ljuset är också verkligen på väg tillbaka och snart kommer vi alla få vårkänslor och vilja ut på fälten igen. Många odlare passar på att ta en välbehövlig semester i januari eller februari och det är verkligen bra att ta tid att vila upp sig inför årets utmaningar. För det är ju det som är så spännande och som gör att vi trivs med vårt yrkesval.

  Inget år är det andra likt! Vi står just nu inför nya möjligheter att få ett annorlunda år 2018, ett nytt år med nya frågeställningar att söka svar på. Nya problem att lösa. Det är väl det som är tjusningen! Se till att, mitt i allt hårt arbete och alla oförutsedda händelser, se alla bra saker som händer och ta vara på dig själv och de du har omkring dig.

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Till toppen