Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 24 februari 2017

  "Skippa utseendefixering av potatis"

  Jag blir extra glad när jag tänker på att jag arbetar i en framtidsbransch som faktiskt har många av de nycklar som bär oss i rätt riktning. Jag arbetar dagligen med potatisodlare i Sverige och just potatis tillsammans med andra rotfrukter är ett av de mest klimatsmarta livsmedel man kan stoppa i sin matkasse när man är och handlar, skriver Lisa Andrae, utbildad mark/växtagronom i veckans krönika.

   Lisa Andrae är ny krönikör på ATL.
  Lisa Andrae är ny krönikör på ATL.

  En strålande sol skiner i mitt ansikte. Det är vindstilla och jag hör vårfåglarna sjunga. Snön smälter. Jag befinner mig i fjällen. Utsikten är hänförande och skidåkningen fantastisk.

  Jag har aldrig varit med om något liknande vecka sju. Sportlovet i fjällen har många gånger betytt 10 minusgrader eller mer, med vind som blåser isnålar på tvären i ansiktet.

  När jag nu står här i den underbara vårsolen och tittar på fjället där stenarna redan börjar komma fram ur den smältande snön, går tankarna osökt till de pågående klimatförändringarna.

  Jag tror att vi alla i lantbruksbranschen märker att klimatet förändrats. Visst har det alltid förekommit årliga variationer men något är ändå annorlunda. När man lyssnar till klimatforskare som berättar om konsekvenser av temperaturhöjningen på jorden så blir jag glad över att vi bor där vi bor.

  Är det någonstans klimatförändringarna kan få positiva effekter på produktionen så är det just här. Men ändå, jag funderar över hur det kommer att bli när matproduktionen i världen minskar samtidigt som befolkningen ökar.

  Klimatforskarna verkar minst sagt lite stressade. De säger att vi måste förändra våra vanor NU för att inte förvärra situationen. Det gäller inte minst här i Sverige där vi har en av de största klimatbelastningarna i världen per person och år. Aj då.

  Det är lätt att känna sig liten när frågorna och problemen är så stora. Ändå är det varje enskild människa man ställer hoppet till. Länders regeringar är så långsamma på att ta beslut, och vi ser att näringslivet, enskilda företag och privatpersoner tar saken i egna händer och jobbar själva för att minska sin klimatpåverkan. Det är fantastiskt mycket bra saker som händer ute i vårt land.

  Jag blir extra glad när jag tänker på att jag arbetar i en framtidsbransch som faktiskt har många av de nycklar som bär oss i rätt riktning.

  Jag arbetar dagligen med potatisodlare i Sverige och just potatis tillsammans med andra rotfrukter är ett av de mest klimatsmarta livsmedel man kan stoppa i sin matkasse när man är och handlar.

  Vilka möjligheter vi har att förändra! Varje människa kan alltså minska sin egen påverkan genom att äta mer potatis. Ett litet steg, men ändå ett steg. Ha, nu känns det inte alls så hopplöst längre. Potatis är ju ett fantastiskt livsmedel som man kan äta varje dag på olika sätt utan att tröttna.

  Jag önskar bara att vi kunde skippa dagens utseendefixering av potatis. Den gör att vi sorterar bort så mycket bra mat innan den allra finaste blänkande potatisen når konsumenten i butiken. Svinnet är resursslöseri. Just nu äter armélarven upp skördarna i Afrika.

  Här i Sverige skickar vi bra mat till stärkelse eller foder för att potatisen inte är tillräckligt blank. Min känsla och mitt förnuft säger mig att det är något som är fel i den här ekvationen. Jag inser att det är den värld vi lever i just nu, men på sikt håller det inte. Klimatförändringarna fortgår.

  Jag hoppas att snön finns kvar i fjällen till er som har sportlov framöver.

  Välkommen som krönikör, Lisa Andrae!

  Lisa Andrae är utbildad mark/växtagronom och bedriver lammproduktion och uppfödning av hopphästar på släktgården Bäckgården i Karleby utanför Falköping. Sedan 2015 är Lisa Andrae verksamhetsledare för föreningen Potatisodlarna med medlemmar över hela Sverige. Hon har också ett eget företag med växtodlingsrådgivning, främst till potatisodlare.

  Vad brinner du för just nu?

  – Att alla lantbrukare oavsett driftsinriktning ska få så bra betalt för sina produkter att de kan leva och verka och utvecklas på landsbygden. I dag lever många på rost och röta samtidigt som vi ser på butikspriserna att det finns utrymmer för alla i branschen att kunna få tjäna pengar.

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen