Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 15 april

  Använd tiden i traktorn till de jobbiga besluten

  En vän erkände härom dagen att hon hade svårt att ta beslut, och därför ofta hamnade i en upplevelse av att ha tappat kontrollen. Det fick mig att reflektera över det här med beslutsfattande. Jag kan inse att jag själv i många fall är väldigt bra på att ta beslut och i andra fall riktigt dålig.

  Företagare i allmänhet och lantbrukare i synnerhet upplever jag vara verkliga beslutsfattare! Varje dag ställs vi inför en mängd situationer som kräver mer eller mindre omgående beslut. Framförallt om vi har djur. Man kan ju inte fundera för länge på hur man ska rädda situationen om någonting oberäkneligt inträffar, som att djuren tar sig ut ur hagen eller vattnet fryser och sprutar ur betongen när det tinar.

  I vardagen när det dagliga arbetet tuffar på så tror jag att de allra flesta av oss är ganska duktiga på att ta beslut och prioritera vilka arbetsuppgifter som ska göras. Men hur är det egentligen med de där besluten som vi omedvetet undviker? Jag är ganska säker på att vi alla har beslut vi av olika anledningar väljer att inte ta. Vardagens alla ”att göra listor” skyddar oss bekvämt från att behöva ta itu med frågeställningar och beslut som kräver eftertanke och mod.

  Själva tänkandet kan vara en fälla. Tänka kan man göra hur länge som helst! Fundera över vilka olika alternativ man står inför, vad man vill göra, satsa på, förändra, börja med, sluta med, bygga, riva, förenkla, investera i. Men ingenting av dessa tankar leder till någonting om man inte vågar ta ett beslut och faktiskt genomföra det.

  För att ta riktigt viktiga beslut krävs mod. En närstående duktig beslutsfattare lär ha sagt att om 80 procent av alla beslut han tog var bra så var han nöjd. Det är insiktsfullt. Alla beslut vi tar blir inte bra. Det viktiga är att ändå våga, trots att det finns en risk för att beslutet i efterhand kan visa sig vara fel. Annars kommer man stå och stampa på samma ställe och inte komma vidare.

  En annan sak jag inser är hur lätt det är att fastna i sina ”att göra listor” och projekt. Du jobbar jämt och känner dig effektiv. Du tar en mängd olika beslut varje dag som leder vidare, förhoppningsvis närmre de mål du har ställt upp. Stannar du någonsin upp och ser dig om? Tillåter du dig att vara nöjd med det du har åstadkommit och allt du har genomfört?

  Vårbruket är stressigt och särskilt bråttom kanske i år när vintern inte velat släppa sitt grepp. Kan du använda dig av de timmar som kommer framöver när du sitter i traktorn? Passa på att vara modig och ta de där besluten du går och funderar på. Släpp tankarna på det som blev mindre bra. Glöm inte att glädja dig åt det du redan har gjort även om slutresultatet inte blev precis som du tänkt dig.

  Lisa Andrae

  Potatisrådgivare, Rådhuset Nordfalan

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Till toppen