Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 12 augusti 2019

  Dags att lägga korten på bordet, Sverige!

  Det närmar sig med stormsteg. Poker­finalen. Det vill säga den dag då EU:s nya djurhälsolag ska börja gälla. 20 april 2021. Långt kvar tänker du – men nejdå inte alls. Spelreglerna är nämligen inte helt klara och det är avgörande hur Sverige väljer att spela sina kort. Vi måste följa ­reglerna så klart, men som i alla spel gäller det att anta en smart strategi för att spelet ska förlöpa som man vill.

  I potten ligger det pengar naturligtvis, handels­intressen å ena sidan och svenskt smittskydd å den andra. Sverige vill fortsatt ha en säkerhet för sjukdomsfrihet när vi handlar med djur från andra ­länder. EU vill att handeln ska ske så fritt som ­möjligt. Det heter inte ens införsel och utförsel ­längre i den nya lagstiftningen, det heter förflytt­ning inom unionen. Djurförflyttningar ska helt ­enkelt ske så smidigt som möjligt utan krav på testning eller andra krångliga ­omständigheter.

  Vissa sjukdomar har fått tydliga spelregler, som innebär att fria länder har rätt att ställa krav vid handel, ­andra sjukdomar, till exempel PRRS och ­paratuberkulos, har blivit mer som jokrar i leken – och det är fortfarande osäkert hur man får använda dem i EU:s handelsspel.

  I den nya lagstiftningen står tydligt att länder som vill hantera dessa ”jokrar” kan arbeta med dem på nationell basis – men det får inte påverka handel. ­Vägen framåt är att hänvisa till nationell övervakning och lagstiftning kring de här sjukdomarna för att kunna slå fast att djur som förflyttas in i systemen behöver uppfylla samma status, inte som ett krav vid förflyttning, men som ett krav på samtliga djur som ingår i systemet. För att Sverige ska kunna spela enligt denna tilltänkta strategi krävs att vissa förutsättningar hinner komma på plats för att vi med gott självförtroende ska kunna lägga korten på bordet när spelet börjar.

  God övervakning med hög säkerhet för ­nationell frihet finns redan för PRRS och utgör ett trumfkort där vi kan hänvisa till att sådan status ska gälla alla grisar i landet och därmed även omfatta grisar som förflyttas in i Sverige.

  När det gäller paratuberkulos är det inte lika ­enkelt. Vi anser att vi är fria från paratuberkulos i Sverige, men anklagas då och då för att bluffa. Vi har inte en tillräckligt omfattande övervakning på plats. Vad vi däremot kan säga är att Sverige alltid har bekämpat paratuberkulos med nolltolerans – det vill säga att vi har slagit ut besättningar där sjukdomen på­visats. Detta har alltid varit kopplat till importerade djur, vilket visar på vikten av att upprätthålla vårt arbetssätt.

  Sverige har också i omgångar genomfört undersökningar som med stor säkerhet hade kunnat bekräfta vår frihet, men dessa är ”utgångna” och be­höver göras om. Enklast görs detta med en undersökning av mjölktanksmjölk som ger information om en stor del av Sveriges nötkreaturspopulation på ett relativt enkelt sätt. Känsligheten i provtagningsmetoden kommer att innebära att några provsvar måste följas upp mer ingående med provtagning på gård, vilket naturligtvis kan uppfattas som både omständligt och onödigt, men det är en nödvändig åtgärd för att förbereda detta ess i rockärmen.

  2021 är det dags att lägga korten på bordet!

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen