Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 22 november 2020

  Skatteintäkterna ökar – men till vilket pris?

  Brukar du sälja svamp, bär eller andra varor via Facebook? Nu kan du tvingas skatta för det – trots att det rör sig om låga summor, skriver skattechef Urban Rydin.

  Omfattande rapportering av små försäljningar ska enligt uppgift ge tiotals miljarder euro i skatteintäkter om EU-kommissionens förslag går igenom.

  Förslaget handlar om mycket omfattande rapportering för plattformsoperatörer.

  På individ- och företagsnivå ska ”kunder” identifieras och rapportering ska ske av bland annat försäljning av varor. Rapporteringen kommer till stor del att avse fysiska personers försäljningar av privata tillgångar via bland annat Facebook, Tradera, Blocket och E-bay.

  Givetvis är syftet vällovligt – men något krav på åtgärderna bör väl ändå ställas. Går förslaget igenom kommer en gigantisk mängd uppgifter om medborgarna att lagras i 27 Skatteverksdatorer. De flesta utan betydelse för skattekontrollen.

  Varje försäljning av till exempel varor, uthyrning av fastigheter, uthyrning av transportsätt och tillhandahållande av personliga tjänster ska rapporteras in.

  Vid försäljning av varor sker beskattning om de så kallade rörelsekriterierna uppfylls. Det krävs bland annat både vinstsyfte och yrkesmässighet. Ytterst få fysiska personers försäljningar torde vara så omfattande att de utgör näringsverksamhet. De flesta människors försäljningar avser nog begagnade varor till ett pris under inköpspris. För försäljningar som privatpersoner gör krävs för skatteplikt att den årliga vinsten ska överstiga 50 000 kronor med möjlighet till schablonavdrag på 25 procent av försäljningssumman.

  När det gäller uthyrning av fastigheter gäller att beskattning sker om fastigheten utgör näringsfastighet men om den utgör privatbostad sker beskattning endast om intäkten årligen överstiger 40 000 kronor, ökat med 20 procent av hyresintäkten. De flesta fastigheter är bostäder och kan uthyras för 50 000 kronor skattefritt.

  När det gäller fysiska personers uthyrning av transportsätt och tillhandahållande av personliga tjänster sker beskattning om näringsverksamhet bedrivs. För de privatpersoner som plockar vilt växande bär och svamp och säljer dem finns en skattefrihetsgräns på 12 500 kronor. Det som saknas är en liknande reglering för den som hyr ut sina privata tillgångar, till exempel bil med chaufför. Varför inte införa en schablon för undvikande av beskattning som tjänst eller kapital? För att undvika hantering av småbelopp bör inte nivån sättas för lågt och de -12 500 kronorna höjas.

  Engångskostnaderna för förslaget uppskattas till hundratals miljoner euro och de löpande kostnaderna till tiotals miljoner ­euro. En kostnad som kommer att övervältras på konsumenterna i Sverige och EU. Allt blir dyrare och man motverkar återbruk av begagnade fungerande varor.

  Jag vill avsluta denna spalt med att starkt understryka att detta tyvärr inte är ett skämt utan den verklighet vi lever i nu 2020. Orwells farhågor verkar bli besannade. Det var ju han som myntade begreppet Storebror, då med avseende på Stalin och hans övervakande av medborgare.

  Urban Rydin

  Skattechef, Ludvig & Co

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen