Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 26 januari 2019

  Vägen mot högre skördar

  Förbättrad fotosyntes hos växter kan ge ökad skörd, menar forskare. ATL:s krönikör Frida Jonson förklarar denna outforskade del inom växtförädlingen.

  ”Det här är det sista vi har att förbättra”. Så uttryckte sig en något uppspelt forskare som jag nyligen träffade på nederländska universitetet Wageningen. Universitetet räknas som ett av världens främsta inom miljö och jordbruk. Det han var exalterad över är de framsteg som görs för att förbättra fotosyntesen hos växter. En förändring som kan göra att skördarna ökar markant. Siffror som 30-40 procent större skördar nämns.

  För förbättrad fotosyntes är en outforskad del inom växtförädlingen. En del kallar till och med förbättrad fotosyntes för en helig graal.

  Mycket förenklat fungerar det så att växter genom sin fotosyntes gör om solljus till energi där koldioxid och vatten blir till syre och kolhydrater. I en del av den processen kan det ske en naturlig motverkan av fotosyntesen om växten exempelvis utsätts för värme och torka. Forskare har nu hittat ett sätt att hjälpa växten att minska svinnet av kol i det läget så att fotosyntesen snabbare kan återhämta sig. Det minskade svinnet gör att fotosyntesen förbättras, vilket i sin tur kan ge bättre skördar.

  Nyligen har det kommit nyheter om både ris och tobak där en förbättrad fotosyntes har gett skördeökningar på uppemot 30 till 40 procent. Forskarna har fört in gener från pumpa och grönalger i grödan för att göra fotosyntesen mer effektiv. Grödorna har alltså förbättrats genom genmodifiering, vilket ger en lång och kanske omöjlig väg genom EU till kommersiell försäljning. Men det går också att förbättra fotosyntesen genom traditionell växtförädling.

  I Wageningen har forskarna hittat naturligt förekommande variationer av förbättrad fotosyntes. Nu försöker de hitta vilka gener som ligger bakom det. Än så länge forskar de på ogräset backtrav, men inom kort ska de börja titta på sallat.

  Sett i backspegeln har skördarna globalt sett sedan 1960-talet ökat med 1-2 procent per år genom mekanisering, växtförädling och olika insatsmedel. Enligt forskarna vid Wageningens universitet måste skördarna öka med 2-4 procent för att föda en växande befolkning och den befolkningsmängd vi väntas ha 2050.

  De jobbar just nu med ett projekt inom EU med syfte att fördubbla skördarna inom unionen till 2050.

  Enligt forskaren René Klein Lankhorst som jobbar med projektet vid Wageningens universitet är det tekniskt möjligt att fördubbla skördarna. Och nyckeln ligger just i en förbättrad fotosyntes. Att få bort det naturliga hindret.

  Samtidigt är det av högsta vikt att förbättrad fotosyntes inte innebär att växten kräver exempelvis mer kväve. Eller förlorar kvalitet eller näringsvärde. Där behövs mer forskning för att nå målet, menar René Klein Lankhorst.

  Men är verkligen ökade skördar rätt väg att gå? Vissa ifrågasätter detta sätt att se på det. Att det bara är en fortsättning av det industrialiserade jordbruket som leder till utarmade marker och så vidare. Men det, det är en helt annan krönika.

  Frida Jonson, lantbruksjournalist och grundare av AGFO som har fokus på framtidens mat.

   

   

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen