Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 29 april 2018

  Klimatfrågan inte så jobbig som vi tror

  Det är ingen konflikt i att jobba med att förbättra klimatavtrycket i sin produktion och samtidigt se möjligheterna. Klimatsmart kött kan vara vårt nästa stora svenska mervärde, skriver Ebba Schwan i sin krönika.

  Jag är en av dem som tyckte att det var jobbigt när köttproduktionen hamnade under klimatluppen. Jag har svårt att acceptera att ett djur kan vara en klimatbelastning. Det är ju ett djur liksom. De ingår väl i kretsloppet?

  Vilda djur anses inte ha något klimatavtryck eftersom de ”hör till naturen”. Om en ko kan anklagas för att vara en miljöbov men inte älgar eller rådjur så kan det ju inte vara kossan i sig som är problemet utan det måste handla om produktionssystemen vi håller dem i? Redan här känns frågan mindre jobbig eftersom produktionssystem och djurhållning är saker som vi kan förändra och förbättra.

  Vår djurhållning har utvecklats mycket det senaste århundradet och klimatdiskussionen är en ny konstruktiv utmaning att jobba med. Klimatfrågan är redan en stor konsumentfråga när det gäller kött. Och det är inte jobbigt. Tvärtom. Klimatsmart kött kan vara vårt nästa stora svenska mervärde.

  Så låt oss angripa problemet och vända det till vår fördel. Och låt oss göra det utan klassiska motattacker på flyg- och bilindustrin av typen ”flyget är en större klimatbov än korna”. Det må så vara, men det innebär väl inte att vi inte måste arbeta med våra förutsättningar? Företag kan väl inte i sitt miljöarbete lista andra företag som är värre än dem och se det som anledning nog att göra ingenting?

  Vi ska ta ledningen i klimatfrågan istället. Det är inte så jobbigt som vi tror. Saken är den att vi redan jobbar med klimatstrategiska frågor inom rådgivningen för alla lantbruksdjur. Fast vi benämner det som ”förbättrad kalvhälsa”, ”ökad tillväxt”, ”bättre foderutnyttjande” eller ”högre slaktutbyte”. Det finns nämligen några parametrar i köttproduktionen som odiskutabelt bidrar till en klimatsmartare produktion – bra djurhälsa, tillväxt och fodereffektivitet!

  Det som lyfts fram som den enskilt viktigaste klimatfaktorn när det gäller nötköttsproduktion är låg dödlighet och korta uppfödningstider. Det är ju dessutom ekonomiskt fördelaktigt och därmed finns ingen konflikt i att jobba med att förbättra klimatavtrycket i sin produktion. Det är en win-win situation.

  Det svenska djurhälsoläget ger oss återigen en fördel att framhålla och jobba vidare på. Sverige har friska djur som växer och producerar bra – en utmärkt grund att ta avstamp i för klimatförbättring inom djurhållningen. Sen behöver vi se över hur och vad vi utfodrar djuren med och om vi kan minska de fossila utsläppen i dessa produktionsled.

  Just nu är klimatdiskussionen en djungel av argument och fakta som kan vara både motstridiga och riktiga på samma gång. Beroende på mätanalys, uppfödningssystem och vilka parametrar som vägs in. Men jag tror att klimatperspektivet kommer vara en naturlig del av rådgivningen för djurproduktionen om några år. Det är inte så jobbigt som vi tror.

  Ebba Schwan, Djurhälsoveterinär på Gård & Djurhälsan

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Till toppen