Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 17 juni 2018

  Kan en bonde vara gårdslös?

  Identitetskris, torkans konsekvenser och handläggare med olika typer av agendor. Det hinner Stefan Stolt beta av i sin nya krönika.

  Bonde utan gård, är man bonde då? Lite identitetskris fick jag nog efter att ha sålt gården i Ukraina men identifierar mig fortfarande som bonde och entreprenör. Första känslan var lättnad eftersom försäljningsprocessen ändå tagit 6 månader och att jag jobbat för en försäljning i över tre år.

  Nu när man så sakteliga börjar vänja sig vid att inte behöva tänka på hur det ser ut på fälten så gör jag det ändå, fast på andras fält. Jag lider av att se bondekollegers arbete riskeras/förstöras av den torka som drabbat hela landet. Även i Ukraina är det omfattande torka och jag tycker synd om köparna av gården och mina tidigare kolleger där.

  Men det är aldrig försent att ge upp så jag hoppas ni som har driften igång fortsätter! För vi behöver mat och öppna landskap! Nu när ingen kan undgå torkan och vad den kan innebära i form av minskad produktion av foder och livsmedel så hoppas jag att försörjningsfrågan och hur viktig den är kommer högre upp på agendan igen. Befolkningen ökar och vad händer om olika kombinationer av torka, embargo, skenande energipris, energibrist, sjukdomar, smittor, väderproblem i andra länder med mera uppstår?

  Då kan det bli en del kurrande magar även i vårt välgödda land. Men det löser sig förmodligen bara vi får höghastighetstågen i södra Sverige på plats så att konsumenterna i storstadsregionerna snabbt kan ta sig dit någon levererat ett lass potatis.

  Jag blir fortfarande riktigt förbannad på hur Sverige behandlar sina bönder när det gäller stödutbetalningar eller främst bristen på dem och även på hur godtyckligt tjänstemän av olika slag kan agera utan påföljder. Förhoppningsvis blir detta bättre efter valet i höst. Även om det som vanligt kommer ta allt för lång tid så anar man en ganska tydlig riktning på att tjänstemännens fria framfart börjar komma till ända. Nu finns det som tur är kloka och sunda personer att finna även hos myndigheter, men man ska inte behöva leta åt dom om man råkat bli fast med ”fel” handläggare eller inspektör som i värsta fall har en egen ideologisk (eller idiotisk) agenda.

  Det har på senare tid kommit fram fler och fler som berättar om sina ärenden där system och regelverk inte alls fungerar med verkligheten och enskilda lantbrukare kommit i kläm ekonomiskt. Lokaltidningen i Ångermanland gjorde en serie om detta där olika systemhaverier beskrevs och vad det inneburit för producenter. Allmänheten har fått en annan bild av vad stödsystem innebär.

  Hur som helst är det skönt att få vara ledig en sommar efter 22 år som egen bonde och att få packa ihop sakerna i lägenheten i Khmelnitskij. Jag kommer på mig själv att vara ute på nätet och kolla efter gårdar.

  En bonde ska inte bo i lägenhet!

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen