Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 6 januari 2018

  Kan 2018 bli robotens och traktorns år?

  Sprutrobotar, radrensningsmaskiner och gastraktorer. Det hoppas ATL:s teknikreporter Fredrik Stork att få se under 2018.

   ATL:s teknikreporter Fredrik Stork hoppas att 2018 blir robotens och traktorns år.
  ATL:s teknikreporter Fredrik Stork hoppas att 2018 blir robotens och traktorns år.

  2017 bjöd på många tekniknyheter, och alldeles säkert kommer 2018 bli minst lika intressant. Det enda vi vet med säkerhet är att maskinerna kommer att bli bättre, större och tyngre.

  Men vore det i ärlighetens namn inte roligare om någon tillverkare för en gångs skull gjorde ett stort nummer av att vagnen eller traktorn har blivit 300 kilo lättare? Om inte annat skulle en sådan utveckling vara välkommen för att minska den problematiska markpackningen.

  Efter den spännande glyfosatomröstningen nu i höst ser jag särskilt fram mot vad debatten kan föra med sig i teknikväg. Oavsett om man är för eller emot växtskyddsmedlet visar den rafflande omröstningen att åtminstone vi i Europa måste börja söka efter alternativ. Kanske kan ogräsrobotarna vara en del av lösningen? Jag hoppas att 2018 kommer att bli robotens genombrottsår. Det kommer så klart inte handla om något världsomvälvande genombrott. Men det skulle vara kul om det åtminstone såldes en och annan sprutrobot eller radrensningsmaskin i Norden.

  LÄS ÄVEN: Första roboten såld

  Så kommer då robotarna att lösa jordbrukets behov av glyfosat, frågar du dig? Ja självklart, svarar jag. Men knappast i det korta perspektivet. Snarare tror jag att den teknik som nu prövas i frilandsodlingar kommer att bana väg för mer sofistikerade maskiner som kommer att lösa jordbrukets utmaningar i det långa loppet. När tekniken är mogen kommer den säkert även att integreras i drönare som flyger över fältet och gör insatser där det behövs.

  Förhoppningsvis kommer vi också få se många maskinnyheter som bidrar till affärsnytta för lantbruket under 2018. Men utöver det hoppas jag även att traktortillverkarna ska få tummen ur och lansera fler miljövänligare motoralternativ. Det är hög tid nu efter alla år av skriverier.

  LÄS ÄVEN: Fossilfritt – en kostnadsfrågaLÄS ÄVEN: Eldriven kompaktlastare lönsam investeringLÄS ÄVEN: Här är New Hollands nya gastraktorLÄS ÄVEN: Bakslag för HVO

  CNH ligger långt framme med sin gasmotor, som har stora fördelar på pappret. Som många gasmotorer bidrar den till billigare drift (upp till 30 procent enligt CNH) och går dessutom tystare än sin dieselmotsvarighet, och utan att tumma på prestandan. Därutöver testar även motortillverkaren Deutz en gasdriven variant. Gasmotorn kommer kanske aldrig att få det breda genomslaget men skulle säkert passa flera lantbrukare som är delägare i biogasanläggningar.

  Kanske kan motorn till och med råda bot på det stora problemet med drivmedelsstölder inom lantbruk, skogsbruk och entreprenad?

  Som med all utveckling måste det börja någonstans, och jag hoppas att vi tar de första stegen redan i år.

  Vad hoppas du på i teknikväg under 2018? Kommentera gärna artikeln nedan!

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen