Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 14 mars 2018

  Kamprads arv går glesbygden förbi

  Mycket tyder på att det inte kommer att regna några Ikea-miljarder över den norrländska glesbygden, menar Torbjörn Esping.

  Norrland kommer sannolikt att få ta del av flera hundra miljoner av arvet efter Ingvar Kamprad. Men trots att Ingvar Kamprad själv är uppväxt landsbygden och dog på gården i glesbygdens Liatorp, så är det inte så säkert att det är glesbygden i Norrland som får ta del av pengarna.

  Den halva av Kamprads förmögenhet som inte tillfaller de fyra barnen genom laglotten ska gå till olika satsningar i Norrland. Enligt testamentet är avsikten att utveckla näringsverksamheten i området.

  Ännu är det okänt hur mycket pengar det handlar om, men sannolikt handlar det om några hundra miljoner kronor. Det blir en påfyllning till stiftelsen som idag har en förmögenhet på 4,7 miljarder kronor.

  Så vad kommer pengarna att gå till?

  Familjen Kamprads stiftelse ska enligt stadgarna ”stödja, stimulera och belöna utbildning och vetenskaplig forskning på ett sådant sätt att entreprenörskap, miljö, kompetens, hälsa och social utveckling främjas”. Även hjälpverksamhet bland behövande äldre kan bedrivas.

  Enligt gällande stadgar ska pengarna i första hand gå till intressen i Småland. Och nu kommer alltså Norrland till.

  De pengar som delats ut hittills, cirka 450 miljoner kronor, har till över uppåt 90 procent gått till forskning och utbildning, enligt ATL:s sammanställning. Bara 14 procent av pengarna har gått till ”gröna” projekt.

  Familjen Kamprads stiftelse äger också ett investmentbolag med 140 miljoner kronor, Entreprenörinvest Sverige AB. Företaget ska erbjuda kapital åt små entreprenöriella företag utanför storstadsområdena.

  Enligt hemsidan har bolaget åtaganden i 13 aktiebolag i Halland, Småland, Sörmland, Värmland, och Jämtland.

  Av företagen är två företag gröna: Alvesta Biogas och Nelson Seed Development. De andra företagen sysslar med mobil röntgenteknik, värmeljus, inredning i servicebilar, fastigheter, uthyrning av semesterbostäder, datamolntjänster, antipiratkopiering, komposit och värmeteknik.

  Blir fördelningen av bidrag och investeringar likadana i Norrland som hittills blir det bara några få ”gröna” satsningar. Investeringarna tyder på att man satsar på företag på mindre orter, men inte på skogs- och lantbruksföretag i glesbygden.

  LÄS OCKSÅ: Ikea köper upp skog i NordamerikaLÄS OCKSÅ: Sven-Erik Bucht om sin vän Ingvar KampradLÄS OCKSÅ: Han tar över Ikea Industry GlommersträskLÄS OCKSÅ: Ikeachef drömmer om att stoppa möbler med skogsråvara

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen