Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 1 December 2017

  Hantofts avgång kom oväntat och tidigare än väntat

  Varför väljer Arlas ordförande Åke Hantoft att ta klivet ut i pensionärslivet just nu? Hade det inte varit bättre att sitta mandatperioden ut? Och är det bästa tiden att sälja en stor mjölkgård just nu? Det frågar sig ATLs Jerry Simonsson.

  Det lär inte ha varit många som räknat med att Åke Hantoft skulle ställa upp för ännu ett år som ordförande i ett av de kanske svåraste uppdrag som ordförande i ett kooperativ företag som Arla Foods kan ha, men det hastigt påkomna beslutet kanske förbryllar en del.

  Åke Hantoft har redan suttit längre än någon annan ordförande i Arla Foods. Han valdes till ordförande första gången 2011.

  En undran är dock vad som är hönan och vad som är ägget här, om analogin tillåts. Tydligen kom beslutet att sälja gården först. Det leder i sin tur till att han tvingas lämna uppdraget som ordförande i Arla Foods eftersom man måste vara aktiv mjölkbonde och medlem i Arla för att få sitta i styrelsen.

  Och när väl familjegården Ösarprs Gård annonserats ut på mäklarfirman Skånegårdar, då var allt ett faktum och sedan var saker och ting tvungna att ske utefter det.

  Tidsplanen förbryllar dock ändå. Han kunde ha suttit mandatperioden ut till våren nästa år, vilket fått allt att se mer planlagt ut. Är det dessutom bästa tid på året att försöka att sälja en mjölkgård värd nästan 80 miljoner kronor några veckor innan jul?

  Åke Hantoft beslutade också så sent som 2012 att fördubbla besättningen till närmare 500 kor och byggde ett toppmodernt stall med hög automation och robotsystem. Det lär ha varit en investering kring 20 miljoner kronor. Detta förbryllar också en del eftersom han inte hade någon i familjen som var beredd att ta över.

  Åke Hantoft har sannolikt varit ordförande under en av de mer jobbiga och volatila perioderna i mejeribranschen med ett mjölkpris som toppat och bottnat på alltmer extrema nivåer.

  Han har varit kritiserad av sina svenska mjölkkollegor som känt sig förfördelade i den organisation man byggt upp. Åke Hantoft har fått stå längst fram på barrikaderna och försvara en affärsmodell som rönt både beundran och uppskattning, men som av en del ansetts vara en nästan omöjlig företagskonstruktion inom den kooperativa världen.

  Det är oklart hur Åke Hantoft ställde sig personligen när Arla fusionerade med MD Foods 2000, men han har försvarat dagens konstruktion med näbbar och klor och ett kooperativt patos av stora mått.

  Det sannolika är att vi får se ett minskat svenskt inflytande i Arla Foods minskar i samband med Åke Hantofts avgång.

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Till toppen