Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 27 januari 2018

  Ge produktionsjordbruket en ärlig chans

  Vi hoppas att det ska finnas en politisk vilja att öka den svenska produktionen av livsmedel. Men vart ska vi få lönsamheten i produktionsjordbruket ifrån? Det frågar sig ATL:s nya krönikör Stefan Gård.

   Stefan Gård är ny krönikör i ATL.
  Stefan Gård är ny krönikör i ATL.

  Det vore väl på sin plats ge produktionsjordbruket ett uppsving. Det finns mycket som talar för det:

  • Vi har en livsmedelsstrategi som beskriver vikten av en ökad livsmedelsproduktion.

  • Vi har en CAP-reform där man planerar för sänkta ersättningar till jordbruket.

  • Vi har Brexit som skapar osäkerhet kring hur framtida handelsavtal kommer att se ut och som kommer att ge en minskad kassa inom EU.

  • Vi har problemet med landets livsmedelsförsörjning även i kristider. Ju fler jordbruk som inte har råd att fortsätta i dag – desto större problem i ofärdstider.

  Detta innebär att vi måste öka lönsamheten i samma omfattning som ersättningarna från EU minskar.

  Vi i landet Sverige har stora möjligheter att producera produkter som håller hög kvalitet men frågan är: Vill våra folkvalda det? Vi har belagts med punktskatter, avgifter och regler som motiveras med att det ska förbättra miljön men som lett till att det blivit så dyrt att producera så att produktionen uteblir istället.

  Det är inte fel att tänka miljösmart men vad hjälper det när den svenska produktionen inte ökar utan det gör i stället importen från länder med andra regler för djurhållning och miljö? Skulle det inte vara bättre att skapa förutsättningar för ett svenskt produktionsjordbruk med lönsamheten i fokus?

  Om vi inte tar itu med problemen som drabbar produktionsjordbruket nu kommer vi få se ytterligare minskade volymer.

  Det är väl gott och väl att presentera Sverige på diverse matmässor ute i världen men vad ska vi exportera om vi inte har några volymer att exportera? Vi hoppas att det ska finnas en politisk vilja att öka den svenska produktionen av livsmedel men vart ska vi få lönsamheten i produktionsjordbruket ifrån?

  Min uppmaning till politikerna är:

  Gör några radikala åtgärder som visar att ni tror på oss och att vi kan bli de stolta företagare vi förtjänar att kunna vara.

  Vi behöver likvärdiga villkor som övriga EU. En första åtgärd som skulle ge en positiv signal vore att anpassa el- och dieselskatt till Europeisk nivå.

  LÄS OCKSÅ: Stefan Gård om att börja skriva för ATLLÄS OCKSÅ: I Dellen är lokaltänk succémodellenLÄS OCKSÅ: Så ska EU krympa pulverberget

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen