Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 23 juni 2018

  Potatisen är ständigt ett hett ämne

  Funderingar kring potatisen inför midsommar är många. Trots torka har den klarat sig bra men likväl måste den agera lockvara i butikerna.

   Potatisen agerar ofta lockvara kring midsommar.
  Potatisen agerar ofta lockvara kring midsommar. FOTO: Fredrik Thunberg

  Efter en maj och juni med torka har det i dag regnat 17 millimeter där jag bor! Spannmålen har torkat bort på den lätta jorden. Återväxten på vallarna har hittills uteblivit och djurbönderna är oroliga för att behöva stödutfodra under sommaren med vinterns foder. Regnet är verkligen välkommet!

  Potatisen är en av de grödor som hittills har klarat sig bäst. Det är först nu det är avgörande att regnet kommer. Det är viktigt för att få en bra knölsättning och för att undvika skorv som angriper potatisen tidigt om det är torrt. Denna vår bör vara en väckarklocka för oss alla, både odlare och konsumenter. Den har påmint oss om vår sårbarhet när det gäller livsmedelsproduktionen i landet.

  Enligt Jordbruksverkets statistik har konsumtionen av matpotatis stabiliserats efter år av nedgång. Vi äter dock mindre ”vanlig” potatis och mer potatis i form av bearbetade produkter som till exempel färdiga potatisgratänger. Potatis i bearbetade produkter är ofta importerade. Vi är inte självförsörjande på potatis som är en basvara. Maktbalansen på marknaden mellan producenter och livsmedelskedjor är klart skev. En tuff bransch med pressad ekonomi leder till att odlare slutar i rask takt. Vi tappar 1000 hektar potatis bara mellan 2017 och 2018 i Jordbruksverkets preliminära statistik. Det är en varningssignal om att det är något som inte fungerar.

  Aktuell rapport

  Naturvårdsverket har publicerat en väldigt intressant rapport om matsvinn. Den heter ”Otillbörliga affärsmetoder – en orsak till matsvinn?”.

  Rapporten sätter fingret på flera viktiga frågeställningar. Den är högaktuell och beskriver det som ligger och skaver i hela potatisodlarsverige. Den är extra aktuell just nu när det är midsommar, en tid då konsumenten är som mest sugen på färskpotatis. En produkt som alla vill ha!

  Och ändå, ändå ska den varje år vara lockvara i butikerna och nästan ges bort gratis. Vad får odlaren när potatisen kostar en krona per kilo i butiken? Priset ska pressas ner till varje pris inför midsommar, trots att konsumenterna verkligen vill ha sin potatis. Är det god affärssed som råder?

  Marknaden för potatis är ett ständigt återkommande hett ämne. Om vi återgår till den faktiska odlingen så ser det här märkliga året ut att kunna bli ett riktigt bra potatisår. Grödorna ser fantastiskt fina ut, grundförutsättningarna är jättebra. Tillgången på vatten från och med i dag och resten av säsongen kommer att bli avgörande för resultatet. Vi lever och verkar i en sårbar bransch, det borde handel och konsumenter ha större förståelse för. Att handla enligt god affärssed borde vara en självklarhet.

  Jag önskar er alla en riktigt bra midsommar! För en gångs skull kommer jag vara glad om det kommer några droppar regn när vi firar.

  LÄS OCKSÅ: Kan en bonde vara gårdslös?LÄS OCKSÅ: Rekordtidig bevattning på potatisfälten

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen