Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 9 september 2018

  Fördelarna med extremtorkan

  Trots allt tungt vi bär på bör vi ändå lyfta blicken och se vad vi kan lära inför framtiden. Det menar ATL:s krönikör Lisa Andrae.

  Även om man är på rätt väg mot sina mål blir det sällan som man tänkt sig. Det dyker nästan alltid upp oförutsedda händelser som förändrar situationen. Det är svårt att låta bli att tänka på denna sommar och väderleken, trots att det redan pratats och skrivits spaltmetrar i ärendet.

  Hur väl vi än tycker att vi har planerat vår verksamhet så sätter ett sådant här år oss alla på prov. Många odlare jag träffat är rejält bekymrade och några är jag riktigt orolig för när det gäller deras hälsa. Ni som läser detta, håll gärna lite extra koll på era grannar och närstående och var en medmänniska när det behövs.

  Jag kan göra en lång lista över negativa konsekvenser för lantbruket på grund av sommarens väder, men jag tror det är nödvändigt att göra tvärtom och sätta fokus på det som också är positivt. Jag vill inte förringa de faktiska problem många står inför, absolut inte.

  Vi måste alla i branschen ta oss igenom den svåra tid vi har framför oss. Det jag menar är att trots allt tungt vi bär på bör vi ändå lyfta blicken och se vad vi kan lära inför framtiden.

  Det är mycket bra att hela samhället får uppleva hur sårbar livsmedelsproduktionen är. En hjälp för oss i år är att det ser ut på liknande sätt i övriga Europa där torkan också haft stor påverkan.

  Det är inte så enkelt att vifta bort ett produktionstapp i Sverige med en import från grannländerna. En import kommer inte att bli billig i år! Det ger i sin tur en större möjlighet för er odlare att klara att ta mer betalt för era produkter.

  Förhoppningsvis har samhället och myndigheterna förstått allvaret med att säkra landets livsmedelsförsörjning och att lantbrukarnas arbete är något att slå vakt om. Lantbrukets produktionsförmåga i ett förändrat klimat måste tas på allvar och avvattning och bevattningsmöjligheter måste behandlas på ett seriöst sätt från myndighetshåll. Det krävs snabba beslut om t.ex. bevattningstillstånd när det väl gäller.

  Civilsamhället står på vår sida! Det finns ett starkt engagemang runt om ute i landet för att hjälpa varandra både bland allmänheten och inom lantbrukarkåren. Vi håller ihop och hjälps åt när det behövs. Det känns gott!

  Det här året har varit en väckarklocka för var och en att se över sin egen sårbarhet. Vad kan jag själv göra för att förbättra min egen situation i ett förändrat mer oförutsägbart klimat?

  Nu har vi chansen att tänka igenom vårt företags styrkor och svagheter och försöka förbättra möjligheterna att klara av olika scenarier.

  Sist men inte minst, en prövning som denna får oss att mobilisera, tänka annorlunda, utanför boxen. Ur desperationen efter att lösa problem skapas innovation! Ett år som detta för utvecklingen framåt!

  Lisa Andrae, potatisrådgivare

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen