Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 13 augusti 2018

  Det är stockholmarnas fel

  Sommarens omfattande skogsbränder borde ses som en väckarklocka. Det skriver Marie Wickberg och presenterar alternativa syndabockar, till försvar för skogsbruket självt.

  När någonting katastrofalt inträffar börjar genast jakten på syndabocken. Vissa är mer jaktsugna än andra. Ett exempel är Lina Burnelius skogsansvarig på Greenpeace, i Aftonbladet skriver hon;

  ”Det kan låta brutalt, men sanning är att omfattningen av bränderna som härjat i sommar har sin grund i hur svensk skogsindustri avverkat våra skogar”

  Klimatförstörande stockholmare

  Det är alltså skogsbrukets fel att skogen brinner. Låt mig testa en annan tes. Det är stockholmarnas fel att skogen brinner. Dessa koldioxidproducerande klimatförstörande människor, som till skillnad från skogsbrukaren, inte bidrar ett uns till vare sig kolinlagring, biobränsle, förnybara byggmaterial eller biologisk mångfald. Den medelålders vita, köttfrossande storstadsmannen som tar SUV:en till mataffären i kvarteret bredvid och lastar in fredagsmyset bestående av två kilo oxfilé från USA, eftersom han tycker att det är hans rättighet. Allemansrätten.

  Vi kan också testa tesen att det är Greenpeace fel att skogen brinner. I sin vilja att skapa rubriker fokuserar man på det som ligger närmast näsan, snarare än det som faktiskt gör skillnad på riktigt. Att stoppa skogsbruk för att rädda klimatet är som att bota hjärtinfarkt med bamseplåster.

  Vi testar en tredje tes; det är politikernas fel att skogarna brinner. Det är mycket enklare att stilla en begynnande klimatångest genom att ge den skäggklädde hipsterväljaren tillgång till en billig elcykel och bidrag till en laddstolpe än att satsa på de åtgärder som faktiskt minskar koldioxidutsläppen mest per skattekrona.

  Vi har tid för skuldsanering

  Eller så slutar vi helt enkelt att leta syndabockar såhär mitt i en nationell kris och fokuserar på det vi faktiskt vet: Klimatet förändras och vi människor som kollektiv behöver göra en omställning. Vi har övertrasserat vårt naturkonto under många år och precis som med bankkontot får det konsekvenser. De goda nyheterna är att vi fortfarande har tid för skuldsanering. Det är där vi behöver börja.

  Och detta för oss osökt till en annan sak som vi faktiskt vet: Vi klarar oss inte utan ett aktivt brukande av skogen. Vi behöver klara både den biologiska mångfalden och samtidigt plocka ut mer biomassa. I motsats till det Greenpeace vill hävda så säger nämligen forskningen att det är den brukade skogen som gör störst klimatnytta.

  Nu låter vi skogen svalna, röken lägga sig och sen ser vi till att lära oss något av denna katastrofala sommar. Det är inte för sent.

  Marie Wickberg är kommunikationschef på Mellanskog

  Läs också: Så säkrar du skogen när räddningstjänsten lämnatLäs också: Biolog gläds åt bränderna – ”behövs mer kaos”

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen