Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 24 februari 2018

  Drömmen om en generaldirektör

  Jordbruksverket letar efter en ny generaldirektör - och det krävs en orädd person med bred kompetens. Det skriver Hushållningssällskapets förbundsdirektör Jesper Broberg i en krönika i ATL.

  För ett år sedan meddelande Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg att han tänker sluta. Han har gjort ett bra jobb med tanke på förutsättningarna, inget snack om den saken. Men vem ska efterträda honom?

  Ansökningstiden gick ut augusti 2017, en lång rekryteringsprocess utan hittills synbart resultat. Kanske inte så konstigt. Det kan inte vara lätt att hitta rätt person. Det är kanske inte ens möjligt.

  Jordbruksverket är hårt kritiserat och klämt mellan kraven från lantbruket, skattebetalare, politiker, budget och inte minst regler i både Sverige och EU. Det krävs alltså bred kompetens: en kommunikativ förmåga som har förtroende i lantbruksbranschen, en som kan reglerna utan och innan och sist men inte minst en som är orädd, förstår näringslivet och kan effektivisera så att det gynnar lantbruket och landsbygden.

  Personen ska leda 1 300 medarbetare på landets expertmyndighet för lantbruk ‒ de flesta duktiga och kompetenta ‒ som årligen hanterar många miljarder kronor. Verkets förmåga och effektivitet påverkar direkt svenska bönder.

  Annika Bergman med förflutet i både LRF och Hushållningssällskapet Halland är ett känt och respekterat namn i Lantbrukssverige. Hon sitter med i flera styrelser och har en gedigen kunskap om lantbruksföretagen. Detta kombinerat med en synnerligen god förmåga att kommunicera gör henne till en bra företrädare för Sveriges lantbrukare.

  Anders Egonson är chefstjänsteman på Jordbruksverket och ansvarig för stödutbetalningar. Han är smart, professionell och har arbetat bland regler och paragrafer under stora delar av sitt yrkesliv, även i Bryssel. Han vet exakt vad som är möjligt respektive omöjligt. Med gott humör och en vilja att få saker att fungera bidrar han positivt till mycket.

  Rune Andersson, industriman och lantbrukare, har under lång tid har drivit företag i många olika branscher. Effektivitet, djärvhet och entreprenörskap är egenskaper som många förknippar med honom. Inte minst Hushållningssällskapet i Kalmar-Kronoberg-Blekinge som gav honom sällskapets guldmedalj i fjol.

  Jag tror att den nya generaldirektören behöver vara en Annika, en Anders och en Rune ‒ samtidigt.

  Det behövs en Annika som vet förutsättningarna för svenska lantbrukare. Som vet att konkurrenskraften måste öka och att utvecklingen går fort. Som kan kommunicera klart, tydligt och skickligt.

  Det behövs en Anders som vet hur man utnyttjar alla paragrafer och regler och som kan bygga allianser och samarbeten i Bryssel för att det ska bli enklare.

  Till sist behövs verkligen en Rune. En företagare och entreprenör som kan effektivisera och rationalisera på verket i Jönköping. Som till hundra procent fokuserar på Jordbruksverkets kärnverksamhet och ser till att få saker ut händerna.

  I platsannonsen söker regeringen framförallt en person som kan arbeta strategiskt med styrningsfrågor, har erfarenhet från svensk statsförvaltning och goda kunskaper om EU:s funktion. Jag tror Anders ligger bra till men Rune och Annika kan vi nog dessvärre glömma.

  Det är en önskedröm.

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen