Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 3 maj

  Coronakrisen speglas i skogsägarens vardag

  Skogen spelar en viktig roll i krisen när andningsskydd och handsprit ska tillverkas. Men att skogen kan producera det samhället behöver är ingen självklarhet, skriver ATL:s krönikör Marie Wickberg.

  Den kris vi nu möter påverkar oss alla. Samhället visar sin starkaste sida när vården, myndigheter, frivilligorganisationer, grannar och familj finns där när vi behöver dem som mest.

  Samtidigt är sårbarheten så smärtsamt uppenbar. Den yttersta katastrofen är alla människor som mister sina liv, men i förlängningen innebär det en ekonomi som imploderar, hela marknader som stängs, människor som inte längre kan resa över gränser eller ens inom sitt eget land. Vi upplever brist på både mediciner och sjukvårdsmateriel. Folk hamstrar och i affärerna tar varor slut.

  När coronakrisen är över behöver någon gräva ner sig i forskning kring varför just hyllorna med jäst och toapapper gapar tomma.

  Vad säger det egentligen om mänskligheten? Faktum är att vi kan leva utan både jäst och toapapper, det finns dock annat som är svårare att klara sig utan.

   Coronaviruset lyfter fram skogens, och skogsägarens, betydelse. Men att skogen kan producera det samhället behöver är ingen självklarhet. I grunden bygger det på skogsägarnas fortsatta vilja att bruka sin skog, menar ATL:s krönikör Marie Wickberg.
  Coronaviruset lyfter fram skogens, och skogsägarens, betydelse. Men att skogen kan producera det samhället behöver är ingen självklarhet. I grunden bygger det på skogsägarnas fortsatta vilja att bruka sin skog, menar ATL:s krönikör Marie Wickberg. FOTO: Mostphotos

  Vi bidrar alla med våra små pusselbitar och kanske kan det vara på sin plats att prata om skogens bidrag i coronakrisen.

  Viruset sprids via droppar i luften och andningsskydd är livsviktigt för den sjukvårdspersonal som står i frontlinjen. Larm om global brist är naturligtvis en katastrof, men på bara tre veckor lyckades skogsindustriföretaget Essity, med god hjälp av forskningsinstitutet Rise och backning från staten, att ställa om sin produktion. Totalt räknar man med att kunna producera 30 miljoner livsviktiga andningsskydd.

  Utöver andningsskydd levererar skogen samhällskritiska produkter som handsprit, medicin- och livsmedelsförpackningar samt en lång rad hygienartiklar till vården. Vi på Mellanskog levererar skogsflis till ett stort antal värmeverk i vår geografi, flera av dessa har vi ensamt försörjningsansvar för. De är beroende av våra leveranser för att kunna leverera värme och energi till äldreboenden, sjukhus och hushåll.

  Att skogen kan producera det samhället behöver är ingen självklarhet. I grunden bygger det på skogsägarnas fortsatta vilja att bruka sin skog. Det bygger också på att människor knutna till skogsbranschen har möjlighet att gå till jobbet.

  Hela värdekedjan behöver hållas uppe om de samhällskritiska tjänsterna och produkterna ska komma fram. Produktionen av massaved bygger på att vi också producerar timmer. Det ena sortimentet förutsätter det andra i produktionsprocessen. För att tillräcklig råvara ska nå massabruken behöver med andra ord också sågverken vara i drift.

  Vårt samhälle är en väv. Drar du en i en tåt påverkas trådarna långt bort i väven. Människors konsumtionsvanor, resvanor och tankar kring hälsa, kris och risk kommer sannolikt att förändras för en lång tid framöver.

  Det som händer inom e-handel påverkar i förlängningen hur många kartonger vi kommer att producera och därmed dig som äger skog. Hur sugna kineserna är på att möblera om hemma slår direkt mot de svenska sågverken. Hur många lastbilar som kommer in i Sverige på grund av import, påverkar hur många lastbilar vi kan skicka ut för export.

  Allt speglas någon gång även i din skogsägarvardag.

  Det är inte mycket vi kan veta säkert. Men när allt annat känns rotlöst, när du längtar efter den där närheten som vår sociala distansering berövat dig: krama ett träd. Det är i alla fall garanterat smittofritt.

  Marie Wickberg

  Kommunikationschef Mellanskog

  Fler texter av Marie Wickberg:I vår biologiska fabrik står dörrarna vidöppnaSexismen hotar på sikt hela skogsbranschen”Rädda älgen” står upp för skogsbruket och äganderätten

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen