Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 7 april

  Annorlunda rörelser på marknaden

  Ukraina ligger före Sverige på flera viktigt områden. Det anser ATL:s krönikör Stefan Stolt.

   Att se hur intresset för vindkraft och solenergi ökat kraftigt i Ukraina när statliga subventioner på el och gas tagits bort och att man får skattefrihet på produktion av ”grön” el är glädjande, menar ATL:s krönikör Stefan Stolt.
  Att se hur intresset för vindkraft och solenergi ökat kraftigt i Ukraina när statliga subventioner på el och gas tagits bort och att man får skattefrihet på produktion av ”grön” el är glädjande, menar ATL:s krönikör Stefan Stolt. FOTO: Joakim Rådström

  Efter de blöta och kalla brukningsförutsättningarna i höstas och en ovanligt kall och snörik vinter längtar man verkligen till våren och vårbruket! Men bara en liten förnimmelse av detta har känts av hitintills, mer i Junsele än i Verbka ovanligt nog. Härliga dagar i Junsele med klarblå himmel värmande sol och takdropp piggar upp och sedan landar man på flygplatsen utanför Kiev i snöglopp, 30 cm snö på fälten och rejält kalla nätter – ingen ”global warming” här inte…

  Vi är i slutet av mars och ska då normalt sett ha spridit gödning på höstsådden och börjat lättharva plöjena för att behålla fukten i jorden inför sådden – men inte i år. 40 ha kvar att gödsla och ser ut som 2 veckor till innan vårbruket kommer igång.

  Något annat som känns annorlunda är marknaden och då inte bara priser utan de rörelser i valutakurser man ser nu som vid skörd kommer slå igenom för gårdens lönsamhet, frågan är hur. USA och Kina spänner handelsmusklerna och ryssarna visar upp supermissiler och subventionerar inlandsjordbruk (åtminstone i uttalad form) – hur påverkar det? Med dagens höga råoljepris tror jag att ryssarna kommer fortsätta att ligga lägst och trycka ner spannmålspriserna även för 2018 års skörd medan priset på oljeväxter kommer gynnas av det högre priset på olja och energi.

  Att se hur intresset för vindkraft och solenergi ökat kraftigt här i Ukraina när statliga subventioner på el och gas tagits bort och att man får skattefrihet på produktion av ”grön” el är glädjande. Skulle kännas riktigt bra om kärnkraftverket norr om Khmelnitskij, som är av samma typ som i Tjernobyl, kunde stängas ner. Kanske vore något för Sveriges gapigaste miljökämpar att skrika högre om att släcka ner den än våra svenska reaktorer som är betydligt säkrare. Kanske Sverige till och med måste köpa kärnkraftsel från Ukraina om några år när elbilar/elfordon behöver laddas? Ser man i ett större perspektiv så bör det sämsta stängas först och det bästa sist.

  Med snö kvar på backen (men inte på taken tack och lov!) finns det mycket att grubbla på och spekulera i men det man ganska säkert vet är vad man har för kostnader och har man koll på dom och dom inte skenar så tål man ju mer överraskningar från omvärlden. Vi har endast prissäkrat maltkornet vilket för vår del är ca 20 procent av omsättningen.

  En trevlig överraskning är att från årsskiftet är vinstutdelning från jordbruksföretag skattebefriad vilket antagligen ska ses som en stimulans efter att vi jordbruksföretag gick med i ”momsen” 2017 mot att tidigare ha varit momssubventionerade och nu likställs med vanlig affärsverksamhet. Jag tycker absolut att Sverige borde ta efter! Ukraina ligger verkligen före i detta avseende!

  LÄS OCKSÅ: Ukraina satsar stort på ekoexportLÄS OCKSÅ: Försämrat resultat för AgrominoLÄS OCKSÅ: Allt svårare för vetet framöverLÄS OCKSÅ: Rysk jordbruksoffensiv lockar

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Till toppen