Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 2 juni 2018

  Tänk om fler fick uppleva en korumpa en sommarmorgon

  Det som förr var en självklarhet just för att de flesta på något sätt hade en nära kontakt med någon bonde är i dag inte lika självklart. Vi måste återinföra bondförnuft i skolsalarna, skriver ATL:s krönikör Anette Gustawson.

   "Det är livet, det är kärlek till moder jord", skriver Anette Gustawson.
  "Det är livet, det är kärlek till moder jord", skriver Anette Gustawson. FOTO: Ann Lindén

  Maj månad har nått sitt slut. En månad som har varit otroligt fantastisk vacker. Värmen kom och slog oss alla med häpnad, även naturen som fick någon form av blomchock. Det kändes dock som en helt okej chock tycker jag.

  Alla dessa försommarblomster som doftar något så gudomligt gott slänger mig på något vis alltid tillbaka i tiden, alltifrån min barndoms skolavslutningar till fantastiska vackra morgnar då jag gick för att hämta hem korna på någon ljuvlig gård i södra hälsingland, där jag började min karriär med kor.

  Se på de lunkade damerna

  Alla doftminnen har en sådan positiv effekt och jag blir sprudlande fylld med energi. Jag känner helt enkelt att detta borde alla få uppleva. Alla borde få ha förmånen att någon gång i sitt liv få jobba med mjölkkor, alla borde få förmånen att just i sommartid kliva upp i ottan och gå ut för att hämta hem korna, få gå bakom dem hem på en kostig, känna sommarnattens kvarvarande doft, andas in den lite kyliga fuktiga luften, se dimman skingra sig över beteshagarna, se solens första strålar leta sig fram, höra den magnifika symfonin av fågelsång och bara se på de sakta lunkande damerna, det vill säga kossorna, på deras väg till mjölkningen.

  Tänk om just ämnet naturbruk kunde ingå som ett allmänt ämne i grundskolan, att man kunde i ett tidigt stadium väcka intresse hos våra barn och unga om konsten att bruka vår jord, där även djurhållning då naturligtvis är ett självklart inslag. Om vi kan få in kunskapen om hur allt hänger ihop så kommer vi inte hamna i alla dessa konstiga beslut från beslutsfattare som egentligen inte har en aning om vad deras beslut ger för konsekvenser i det långa loppet. Vi kommer få fler som förstår vikten av att vi har våra djur kvar och att de är ett viktigt inslag i en hållbar livsmedelsproduktion. Vi skulle få den stora massan att hjälpa oss bönder att jobba framåt i vårt redan långt gångna hållbarhetstänk istället för att göra enorma tankevurpor som stjälper istället för hjälper. Vi kommer få lärare till våra barn och unga som faktiskt kan en hel del om brukande av jorden, de kan föra sina viktiga kunskaper vidare. I dag har vi ett enormt kunskapsglapp. Det som förr var en självklarhet just för att de flesta på något sätt hade en nära kontakt med någon bonde är i dag inte lika självklart. Vi måste återinföra bondförnuft i skolsalarna.

  Väcka intresse

  Även om det kanske inte ger alla möjligheten att vandra bakom korumpor en tidig sommarmorgon, så kan det i alla fall väcka intresse för det mest livsnödvändiga vi har, det vill säga matproduktionen.

  Att ta sig hem till mjölkningen brukar ju kossorna sköta av sig själva nuförtiden, men jag behöver i alla fall passera en beteshage för att komma ned till lagården och då – den tidiga sommarmorgonen – stannar jag upp, lyssnar, ser och känner dofterna.

  Det är livet, det är kärlek till moder jord.

  LÄS OCKSÅ: Ta vara på investeringsmöjlighetenLÄS OCKSÅ: Brist på arbetskraft hämmar lantbruket

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen