Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 16 december 2018

  Afrikansk svinpest påverkar oss alla

  Svenska jägare bör vara minst lika oroliga för att få ett utbrott av afrikansk svinpest i Sverige som grisproducenterna är, skriver ATL:s krönikör Ebba Schwan.

  FOTO: ATL och Mostphotos

  Afrikansk svinpest är på allas läppar. I alla fall om du är grisföretagare, veterinär, jobbar inom slakteribranschen eller har arbetsuppgifter som berör eller påverkas av ekonomiska förutsättningar för svensk livsmedelsproduktion eller export. Problemet är att det inte är tillräckligt.

  Trots att afrikansk svinpest utmålas som det största hotet för grisproduktionen i Europa är de som är orsaken till smittspridningen ovetande om sin roll och förmåga att sätta ett helt lands grisproduktion i gungning. Och nu pratar jag inte om vildsvinen, vars utbredning och antal absolut påverkar hur effektivt man kan begränsa ett utbrott.

  Nej, orsaken till smittspridning är människan. Resenären. Arbetaren. Turisten. Den som kanske inte har någon koppling till djurproduktion eller vet något om sjukdomen och hur den sprids. Den som tar med sig en (smittad) korv på sin bilfärd genom Europa och slänger stumpen på en rastplats längs vägen, vid vägarbetet eller på byggarbetsplatsen där man jobbar. En korv som sedan äts av ett vildsvin som infekteras och orsakar ett sjukdomsutbrott som effektivt stänger exportavtal och därmed påverkar handeln med griskött inom hela Europa. Om de bara visste…

  Och vad de inte heller vet är att utöver alla följder som ett utbrott har för grisproduktion, ekonomi och export så kommer det också påverka gemene man. Ett utbrott av afrikansk svinpest bland vildsvin leder nämligen till avspärrningar i naturen. Sjukdomen ska begränsas på så sätt att inga vildsvin vandrar in eller ut ur ett smittat område, men det gäller naturligtvis också människor. Jägare och svampplockare. Ryttare och hundägare. Turistverksamhet och skogsarbete. Beroende på områdets storlek och omfattning av utbrottet kan detta begränsa möjligheterna för ett stort antal människor att få tillträde till skog och natur.

  En situation där afrikansk svinpest får mer permanent fäste i viltsvinsstammen, så som läget är i de baltiska länderna, ger stora förändringar i hur jakt på vildsvin får bedrivas och vilka åtgärder som jägarna blir skyldiga att vidta. Smittskyddsåtgärder för bilar och utrustning, obligatorisk provtagning av skjutna vildsvin där slaktkroppen måste förvaras på jaktområdet till dess att provsvaret är klart. Destruktion av bekräftat smittade kroppar och så vidare.

  Det är min bedömning att svenska jägare bör vara minst lika oroliga för att få ett utbrott av afrikansk svinpest i Sverige som grisproducenterna är. Det skulle avsevärt förändra och kraftigt reglera jakten i Sverige.

  Hur påverkas din vardag om vi skulle få ett utbrott av afrikansk svinpest på vildsvin i Sverige?

  Ebba Schwan, djurhälsoveterinär, Svenska Djurbönders Smittskyddskontroll

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen