facebooktwittermail d

Nu blir det lättare att jämföra lastmaskiner och skogsvagnar

Försök att rabbla upp 30 tillverkare som säljer skogsvagnar, hjullastare, teleskoplastare och kompaktlastare på den svenska marknaden. Tro mig, det är inte alldeles enkelt, inte ens för mig som jobbar med att bevaka den svenska maskinmarknaden.

Som tur är kommer nu en stor nyhet på ATL.nu, nämligen våra nya Maskinguider som ska göra det lättare att upptäcka märken och jämföra olika modeller.

FOTO: ATL

Detta är en krönika. Det innebär att slutsatserna i texten är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Lastmaskinsguiden publicerades för första gången i ATL 2021, men då i ett ganska oanvändarvänligt format.

Nu har vi varit ett ganska stort gäng på redaktionen, inklusive våra skickliga webbprogrammerare, som har jobbat med att uppdatera materialet och presentera det på en helt ny undersajt. Vi hoppas att du som läsare ska uppskatta den nya plattformen, som kommer att lägga grunden till en rad olika maskinguider framöver.

 

Den största fördelen med den nya sajten, som du hittar under fliken Maskinguiden på ATL.nu, är att det har blivit betydligt enklare att filtrera på olika variabler. Kanske är du ute efter en kompaktlastare som drivs på el och som ska klara en viss takhöjd och lyftkapacitet? I så fall kan du enkelt filtrera på dessa, och förhoppningsvis snabbt hitta vilka modeller som lever upp till dina krav.

Har du tur kanske du till och med hittar modeller som du inte hade en aning om.

Självklart kan du även filtrera på ett visst märke, men också ställa två eller flera modeller mot varandra och jämföra specifikationerna sida vid sida i samma fönster.

Skärmdump från sajten med flera modeller bredvid varandra.
När du har fastnat för en viss modell, kan du enkelt jämföra den med en eller flera andra. FOTO: ATL.NU

 

En betydande fördel med den nya plattformen är också att guiderna kan uppdateras betydligt snabbare, bland annat när det kommer nya modeller eller uppdaterade specifikationer.

Lastmaskiner och skogsvagnar blir först ut. Men redan nu pågår arbetet med nästa guide som ska samla alla vallmaskiner på den svenska marknaden.

Självklart tar man inga investeringsbeslut bara genom en enkel filtrering. Men min förhoppning är att guiderna ska göra att fler får upp ögonen för de olika alternativen som finns på marknaden. För det är när man jämför som svenskt lantbruk blir mer konkurrenskraftigt på maskinsidan, och konkurrens är som alla vet, i stort sett alltid av godo.

Innehållet är redaktionellt, vilket innebär att maskinåterförsäljarna inte betalar något för att synas i guiden. Däremot är det maskinåterförsäljarna som plockar fram alla siffror och detaljer, vilket också är logiskt eftersom det bara är försäljarna som har koll på vilka modeller som är aktuella i Sverige.

Totalt har vi samlat 641 modeller fördelade på 10 lastarmärken och 20 tillverkare av skogsvagnar. Guiderna är på inget sätt heltäckande, och vi är fullt medvetna om att det fattas märken. Men alla är lika välkomna att vara med – mejla mig om du tycker att något saknas.