facebooktwittermail

Kritik mot snål tidsplan för vargvalpar

Flera av landets länsstyrelser anser att de får alldeles för kort tid på sig att peka ut lämpliga revir för utsättning av vargvalpar.

Arbetet ska ske i samråd med olika berörda parter, exempelvis jägarorganisationer och markägare. Men enligt flera länsstyrelser kan det bli svårt eftersom de bara har fått tre månader på sig.

Inte förankrat


- Det känns lite som att vi ska trycka ut budskapet på väldigt kort tid och jag orolig för att det inte blir förankrat som det ska, säger Fredrik Vilde, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen Örebro till Sveriges Radio Ekot.

Stig-Åke Svensson, miljövårdsdirektör vid länsstyrelsen i Dalarna, hade velat ha mer tid att diskutera vargfrågan med olika intresseorganisationer.

- Man är ju från jaktorganisationerna väldigt negativa till detta, säger han.

Sändare saknas


Men även andra problem har uppstått. Dels har regeringen fått beskedet att vare sig Finland eller svenska djurparker vill lämna ifrån sig några valpar i år.

Dels har det visat sig finns ytterst få vargtikar med fungerande sändare runt halsen. Sändaren är en förutsättning för att hitta den hona som ska ta hand om de utplacerade vargvalparna.

- Det är bara forskarna som sätter sändare på djur. Vi har inte fått något tillstånd eller fått några resurser för att sätta sändare på djur, säger Lars Furuholm, rovdjuransvarig vid länsstyrelsen i Värmland. ATL.nu