facebooktwittermail d

Vill se extrastöd till landets mjölkbönder

Mjölkmiljarden – 1 000 kronor per ko och år i tre år - det är Kristdemokraternas förslag för att underlätta för de hårt pressade mjölkbönderna.

Kristdemokraterna vill införa ett kontant stöd till landets mjölkbönder - Mjölkmiljarden.
Kristdemokraterna vill införa ett kontant stöd till landets mjölkbönder - Mjölkmiljarden. FOTO: MOSTPHOTOS

Kristdemokraterna efterlyser mindre snack och mer verkstad från regeringens sida när det gäller krisen för de svenska mjölkbönderna.

– Branschfolket har själva tagit tag i problemet och jobbat fram egna lösningar. Nu måste vi i politiken också hitta förslag som gör skillnad, säger Magnus Oscarsson, Kristdemokraternas talesperson i jordbrukspolitiska frågor och initiativtagaren till Mjölkens dag i riksdagen tidigare i år.

En miljard i stöd

Ett av partiets egna förslag handlar om "Mjölkmiljarden". Det handlar om att stödja mjölkbönderna med 1 000 kronor per ko och år under en treårsperiod. Förslaget är värt 11 öre per liter.

– Det skulle ge alla någon form av stöttning och visa att vi menar allvar.

Enligt Magnus Oscarsson ska man nu söka stöd hos övriga riksdagspartier för att försöka nå en överenskommelse.

Kräver ny kriskommission

Kristdemokraterna kräver också en ny mjölkkriskommission. Magnus Oscarsson sågar den första som blev ett resultat av Mjölkens dag i januari.

– Den omfattade 87 punkter som skulle vara klara i maj men än har vi inte sett något. Nu kräver vi en kommission värd namnet och där alla partier kan bidra och hjälpas åt att hitta ett par förslag som konkreta och verkligen gör skillnad.

Jobb och försörjning

Han pekar också på att krisen i svensk mjölkproduktion inte heller är en fråga som enbart handlar om mjölkbönderna situation.

– Vi vet att med varje mjölkgård följer fem arbetstillfällen. Det handlar också om ha en levande landsbygd och landets försörjningsgrad, säger Magnus Oscarsson.