facebooktwittermail d

Kristdemokraterna byter linje om dieselskatt

Kristdemokraterna ansluter sig till oppositionsmajoriteten och gör en satsning på högre återbetalning för jord- och skogsbruket i sin skuggbudget.

FOTO: ANDERS FÄLLMAN

Kristdemokraterna har fram till nu varit det enda partiet i högerblocket som inte drivit frågan om förändringar i återbetalningen av koldioxidskatten på diesel till jord- och skogsbruket. I den skuggbudget som partiet presenterade i dag, måndag, byter partiet inställning.

Nu vill Kristdemokraterna öka återbetalningen med 1,34 kronor per liter. En sådan förändring skulle enligt partiet innebära en skatt på 2,69 kronor per liter 2018 och 2,96 kronor litern 2019. Höjningen bedöms kosta staten ungefär 312 miljoner kronor per år i förlorade skatteintäkter.

På ett villkor

Kristdemokraterna är först ut med att offentliggöra sin höstbudgetmotion, så ATL kan inte jämföra med övriga oppositionsförslag för i år. Men i förra årets höstbudgetmotioner föreslog Sverigedemokraterna en höjning med 60 öre litern, Centerpartiet med 50 öre litern och Moderaterna en tillfällig höjning med 50 öre litern under två år. Liberalerna ville fasa ut återbetalningen.

LÄS OCKSÅ: Höjd bilskatt skrotas

Kristdemokraterna fäster ett villkor vid den höjda återbetalningen. Den ska bara betalas ut till lantbrukare som till minst 30 procent använder icke-fossila bränslen. Kravet på att använda biobränslen ska enligt förslaget höjas gradvis för att efter fem år vara på 50 procent.

Skattebefrielse för diesel

Återbetalningen av koldioxidskatten på diesel ges till den som yrkesmässigt bedriver jordbruk, skogsbruk eller vattenbruk. Återbetalningsbeloppet måste uppgå till minst 500 kronor under ett kalenderår för att återbetalningen ska ske.

LÄS MER: Gas bäst för tunga fordon

LÄS MER: Nytt förslag om bonus malus