Parlamentarikerna i miljöutskottet vill höja kraven på vilken livsmedelsinformation som konsumenterna ska ha rätt till. De vill se ursprungsland angivet på allt gris-, fågel-, får- och getkött och på alla mejeriprodukter när de utgör den enda ingrediensen i en livsmedelsprodukt.
Var inte nöjd
Ursprungsland ska dessutom märkas ut när kött eller fisk ingår som ingrediens i en förädlad matvara. I de fall där kött eller fisk kommer från djur som fötts, fötts upp och slaktats i olika länder ska samtliga anges.
Parlamentets egen samordnare, tyska Renate Sommer, var inte nöjd med sina kollegors beslut. Hon hade föreslagit att en konsekvensutredning görs först, innan några beslut om obligatorisk ursprungsmärkning görs, men blev nedröstad.
- Jag har en känsla av att en del röstar för att skydda sitt eget lands marknad. Det är protektionism och en farlig utveckling för den inre marknaden, sa den kristdemokratiska parlamentarikern som också varnade för att kraven skulle bli för höga för små och medelstora livsmedelsföretag.
Inte tagit ställning
Bland medlemsländerna i rådet finns en majoritet för att färskt och fryst kött från gris, fågel, får och get ska märkas med ursprung.
Rådet har dock inte tagit ställning till på vilken nivå "ursprung" ska ligga på. Vad gäller mejeriprodukter och kött som ingredienser vill rådet ge EU-kommissionen i uppdrag att utreda effekterna av att kräva ursprungsmärkning även för dem.
Lagförslaget om information till konsumenter innehåller mycket mer än bara ursprung, bland annat vilka uppgifter om näringsinnehåll som måste finnas med på en förpackning och hur stora bokstäver som ska användas.
Men knäckfrågan i förhandlingarna mellan parlamentet, rådet och EU-kommissionen lär bli den obligatoriska ursprungsmärkningen.
EU-parlamentet röstar om förslaget i juli.
I dag är ursprungsmärkning obligatoriskt för färskt och fryst nötkött, frukt, grönsaker, honung och olivolja.Sara Johansson