facebooktwittermail

”Engelsk bondepension även här?”

I Sverige tassas det mer försiktigt kring frågan.

George Eustice.
Talar ut. Den brittiske ministern för miljö, livsmedel och landsbygd George Eustice. FOTO: GEOFF MOORE/SHUTTERSTOCK

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Den brittiske ministern för miljö, livsmedel och landsbygd George Eustice har tagit bladet från munnen och sagt vad han tycker om gamla bönder. Bokstavligt talat gamla bönder. 

Enligt Landsbygdens folk föreslår han en engångsersättning på i snitt 50 000 pund (600 000 kr) eller upp till 100 000 pund beroende på gården storlek för att sluta och gå i pension. Hans argument är att de äldre inte är mottagliga för nya och mer miljövänliga odlingsmetoder och ett hinder för utvecklingen. 

Det var uttryckt rakt på sak. I Sverige tassas det mer försiktigt kring frågan och talas mer om gårdar som brukas passivt och trycket att förändra kommer mer från LRF Ungdomen än från rikspolitikerna. 

I England uppges intresset vara stort, en välkommen förstärkning av en liten pension för lantbrukare på små gårdar som har planerat att lägga ned men inte tycker sig har råd. 

Något motsvarande pensionsprogram har inte hörts av från Stockholm eller Bryssel men en frivillig pensionsersättning skulle kunna göra en del nytta även i Sverige.

Även här finns unga bönder som behöver mer mark, och mark som bara sköts för att få EU-ersättningarna.