facebooktwittermail d

Krav: "Aldrig varit med om ett bedrägeri i den här skalan"

"Allvarligaste någonsin", säger Kravs vd Lars Nellmer om det misstänkta köttfusket som uppdagats.

De två livsmedelsföretagen misstänks för att märkt om utländskt kött och sålt som svenskt kött, något Krav reagerar starkt på.

– Vad jag kan se är detta det allvarligaste Krav varit med om under 30 år, om misstankarna stämmer. Att någon medvetet märker om icke-Kravmärkt kött kan vi inte tolka som annat än att man vill tjäna pengar på det och det sker på bekostnad på de 6 000 Kravcertifierade företag som sköter sig, säger Kravs vd Lars Nellmer till ATL.

Det rör sig enligt uppgifter om 23 ton som sålts som svenskt kött, varav 9 ton konventionellt kött ska ha sålts som Kravmärkta produkter.

Vad är det som har brustit?

– Det är för tidigt att säga. Vi har påbörjat en utredning och i nästa vecka träffar vi alla certifieringsorgan och ska gå igenom det här fallet. Vi har aldrig varit med om ett bedrägeri i den här skalan, säger Lars Nellmer.

I utredningen framåt tittar Krav på om kontrollerna har genomförts som de ska och hur liknande fusk ska förhindras.

Hur skadar det här Kravs varumärke och trovärdighet?

– Att det är negativt för trovärdigheten är självklart. Om det är rent bedrägeri så hoppas jag att vi på det sätt vi åtgärdar och svarar upp till det här ska reparera det förtroendet, säger Kravs vd Lars Nellmer.

Krav fick information redan den 19 januari om det misstänkta fusket. Då stängdes också det ena utpekade företaget av från Krav.

Varför gick ni inte ut med information redan då?

– Vi har naturligtvis agerat och tog kontakt med certifieringsorganet. Vi kunde ha gått ut tidigare i media, men det är en sak som vi ska kolla på hur vi hade kunnat agera bättre. Det är fortfarande så att det är misstankar och det får man också ta i beaktning, säger Lars Nellmer.

Har det varit fel kontroller eller kontrollpunkter som genomförts eftersom det inte uppdagats?

– Det får utredningen visa. Kritiken mot våra kontroller är berättigad. Vi tycker att om de uppgifter som miljöförvaltningen kommit fram till stämmer borde certifieringssystemet fånga upp det. I den aspekten är det naturligtvis en brist, men hur kan man förebygga det får vi återkomma till, säger Lars Nellmer.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Hittills relativt få. Många är besvikna och förbannade på företagen, precis som vi är besvikna och förbannade efter 30 års arbete att bygga upp förtroendet.

Enligt SVT utreder Livsmedelsverket fler företag för misstänkt köttfusk.

Har ni fått indikationer på att det finns fler Krav-certifierade företag som utreds eller misstänks för fusk?

– Vi kan inte utesluta det. Om det nu är så att de här företagen har gjort affärer med andra Kravcertifierade företag, då kan det finnas en risk att några köpt det medvetet, säger Lars Nellmer.

En polisanmälan är sedan tidigare gjord och har överlämnats till åklagare. 

 

LÄS MER: Misstänkt köttfusk kopplas till hästköttsskandalen ––– Gotlands Ekologiska: "Det är bedrövligt"