facebooktwittermail d

Kraftig dipp på lastbilsmarknaden – men el ökar rejält

Årets första tre månader har antalet nyregistrerade lastbilar sjunkit kraftigt. Men andelen eldrivna har ökat med över 250 procent jämfört med samma period i fjol.

En lastbil från volvo, med DHL-logga, kör på landsväg.
Antalet registrerade eldrivna lastbilar har ökat rejält jämfört med samma period 2021. FOTO: VOLVO

Kraftig dipp på lastbilsmarknaden – men el ökar rejält

Årets första tre månader har inneburit en minskning av antalet nyregistrerade lastbilar med 17 procent. Men antalet eldrivna har ökat med över 250 procent jämfört med samma period i fjol. 

Dippen på lastbilsmarknaden beror dels på effekter av kriget i Ukraina samt dels på rejäla produktionsstörningar beroende på andra faktorer som brist på vissa nyckelkomponenter.

Hittills i år har det registrerats in 1 136 nya lastbilar med en totalvikt över 16 ton. Det är en minskning med 17 procent jämfört med årets första kvartal 2021 enligt nya siffror från Bil Sweden. Scania leder lastbilstoppen med 230 inregistreringar under första kvartalet, 40 färre än under samma period i fjol. Volvo ligger tvåa med 205 lastbilar vilket är 12 fler än under samma period 2021.

Antalet nyregistrerade tunga lastbilar med eldrift var 7 stycken under första kvartalet 2021. Nu är den siffran 25 stycken, en ökning med 257 procent. Antalet inregistrerade gasbilar ökade från 106 under första kvartalet i fjol till 108 stycken för samma period i år. 

Två gaffelställ, ett med gula detaljer.
Engcon har lanserat ett nytt lättviktsgaffelställ FOTO: ENGCON

Nytt gaffelställ för grävare

Engcon har lanserat ett nytt lättviktsgaffelställ. Det är tänkt för grävmaskiner på mellan 2 till 6 ton. Det finns i två versioner, med mekanisk eller hydraulisk justering. Gafflarna är 0,8 meter långa i standardutförande men går också att få 1,2 meter långa. Vikten är 141 respektive 151 kilo beroende på utförande.

En portabel laddare från Kempower.
Kempowers nya portabla laddare kan ge upp till 40 kW eller ladda två fordon med vardera 20 kW. FOTO: KEMPOWER

Nu kommer portabla likströmsladdare för fordon

Finska Kempowers nya portabla laddare kan ge upp till 40 kW eller ladda två fordon med vardera 20 kW. Det enda som krävs är en 3-faskontakt på 32 eller 64 ampere. För den som inte behöver en portabel lösning kan företaget MVS leverera en ny version av en modell som tidigare gått främst till publika laddstationer. Den nya versionen går också på likström och ger 50 kW och ska enligt tillverkaren vara lätt att montera på en vägg vid till exempel ett 3-fasuttag vilket gör installationskostnaden låg. 

 

Blå gallringsskördare. Skördaren H8E, den minsta av Rottnes fyra skördare.
Rottnes gallringsskördare får ny och starkare kran med möjlighet till kranspetsstyrning. FOTO: ROTTNE

Premiär för Rottne med kranspetsstyrning

Rottne har uppdaterat sin minsta skördare som nu har modellnamnet H8D. Det är den första maskinen från tillverkaren där kranspetsstyrning finns som tillval. 

Funktionen är även på väg till tillverkarens tre större skördare och till skotarprogrammet men när vill inte Mathias Paulsson, som ansvarar för styrsystem på Rottne, avslöja:

– Men det är inte jättelångt bort, säger han till ATL.

 

FOTO: MOSTPHOTOS

Explosionsartad prisökning på sprängmedel

Kriget i Ukraina har inneburit att Ryssland stoppat alla leveranser av ammoniak och ammoniumnitrat till Yaras anläggning i Köping. Vilket i lett till historiskt höga priser på sprängmedel, skriver tidningen Maskinentreprenören. 

- Priserna har spårat ur helt. Det hänger bland annat ihop med priset på det ammoniumnitrat som ingår som ingrediens vid tillverkning av sprängmedel. Det började krångla redan under pandemin, och entreprenörer kan sitta fast i långa avtal där det inte alltid går att justera priserna mot beställare, säger Jan Johansson, ordförande för branschorganisationen Bergsprängningsentreprenörernas förening till tidningen.

 

 

Läs fler entreprenadnyheter

Rottne uppdaterar H8-skördaren

Snart kan det bli brist på Adblue

De är först ut med tunga vätgaslastbilar

Rätt person på rätt plats en framgång för familjeföretaget

Mönsterås inför krisstöd till maskinentreprenörer