facebooktwittermail

Frölager brann ner i Skåne – polisen misstänker mordbrand

UPPDATERAD: På söndagsmorgonen började det att brinna kraftigt i frölagerlängor utanför Kivik i östra Skåne. Och vid tiotiden på förmiddagen var byggnaderna nedbrunna. Polisen misstänker mordbrand. "Allt frö och en ny förpackningsmaskin förstördes", säger fastighetsägaren Leif Lindblom till TT.

När räddningstjänsten kom fram till platsen kunde den konstatera att det brann fyra delar av frölagerbyggnaderna. Huset på bilden har dock inget med händelsen att göra.
När räddningstjänsten kom fram till platsen kunde den konstatera att det brann fyra delar av frölagerbyggnaderna. Huset på bilden har dock inget med händelsen att göra. FOTO: MOSTPHOTOS

Vid halvåttatiden på söndagsmorgonen larmade förbipasserande SOS om att det brann i en eller flera frölagerlängor i Hjälleröd utanför Kivik, rapporterar Aftonbladet och SVT.

När räddningstjänsten kom till platsen kunde den konstatera att det brann i fyra delar av längorna. Tretton enheter från räddningstjänsten har under dagen försökt att bekämpa branden. Ingen person ska dock ha kommit till skada, då fastigheten är obebodd.

– Det är ett antal längor som sitter ihop, så det finns absolut en risk att elden sprider sig, sa Mats Nilsson, inre befäl på Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund, till Aftonbladet på söndagsmorgonen.

Misstänkt mordbrand

Under förmiddagen meddelade räddningstjänsten att man inte hade lyckats att stoppa eldens spridning – och att byggnaderna brunnit ner till grunden, rapporterar SVT.

Platsen är även avspärrad då polisen rubricerar händelsen som misstänkt mordbrand, skriver polisen i Skåne på sin hemsida. Det är företaget Lindbloms frö som äger de nu nedbrunna lagerlängorna:

"Gården i Kivik är nerbrunnen. Polisen rubricerar det som mordbrand. Vi beklagar, men årets fröpackning, frölager och packningsmaskin är förstört (sic). Frö för hobbydelen är omöjligt att ordna 2020. Tillbehörsdelen finns i Småland. Kan fungera, men vi mår alla illa just nu", skriver företaget på sin hemsida.

Företaget sysslar bland annat med olika trädgårdsfröer, främst ekologiska fröer, och tar även fram lite mer ovanliga köksväxter, enligt hemsidan.

– Allt frö är förstört, säger frölagrets ägare Leif Lindblom till TT, och tillägger att företaget dessutom hade köpt in en ny förpackningsmaskin som nu också är förstörd.

Han beskriver det inträffade som oerhört tungt.

– Vi har eventuellt möjlighet att komma i gång igen, för vi har en annan anläggning i Småland. Men det tar tid. Jag hoppas dock att jag kan få hjälp till det, säger han till TT.

Varnade allmänheten

Röken rörde sig på förmiddagen i riktning mot Kivik och räddningstjänsten uppmanade, under flera timmar, allmänheten att gå inomhus. Men uppmaningen hävdes vid lunchtid, enligt Krisinformation.se.

Räddningstjänsten är kvar på brandplatsen under hela söndagen för att hindra spridning. Det fanns till en början stor risk att elden skulle sprida sig till närliggande byggnader, men strax före klockan elva var branden i stort sett under kontroll.

– Vi har bara bevakning kvar på platsen för det glöder lite i brandresterna. Men det ska inte kunna ta fart igen, för det är så blött i markerna runt omkring det finns inte något annat hus i närheten, säger Roger Larsson, yttre befäl på räddningstjänsten Sydöstra Skåne till ATL.

Hur startade branden?

– Det är oklart än så länge, men polisen har i alla fall rubricerat det som mordbrand, så de har troligen mer information.

Hur allvarlig var branden?

– Den syntes på långt håll när vi var på väg till platsen och det var i princip helt övertänt i de fyra längorna när vi kom fram. Dessutom blåste det lite i fel riktning, vilket gjorde den svårtstoppad.

– Och när vi väl insåg att den inte gick att släcka så blev det under någon timme en kraftig rökutveckling som drev mot Kiviks utkanter och allmänheten uppmanades att stanna inomhus till lunchtid.

ATL har sökt ägaren till Lindbloms frö.