facebooktwittermail d

Bättre tillväxt med kraftfoderautomater till lamm

Många nappade på KH Scans erbjudande om att köpa billigare foderautomater till lamm. Målet är snabbare uppfödning.

Det är höga slaktpriser på svenska lamm. HK Scan vill gärna att fler lamm ska levereras lite tidigare på säsongen.
Det är höga slaktpriser på svenska lamm. HK Scan vill gärna att fler lamm ska levereras lite tidigare på säsongen. FOTO: CECILIA PERSSON

Noteringarna har gått ner något de senaste veckorna, men det är ändå fortsatt höga lammpriser i Sverige.

I år satsar HK Scan på att erbjuda kraftfoderautomater till sina lammproducenter, som de har kunnat köpa till ett lägre pris eller på kredit.

– Vi har fått ut så många automater som vi hade köpt in, 25 stycken. Det får vi vara nöjda med. Vi körde ett försök med dem förra året på några platser som slog väl ut. Rätt inställda fungerar det jättebra, säger Robert Nilsson, rådgivare nöt och lamm vid HK Scan till ATL.

Automaten, som kommer från Advantagefeeders, finns i flera storlekar, och har så små springor att bara lammen kan slicka i sig fodret. Inspirationen kommer från Australien där det är vanligare att utfodra lamm med kraftfoder.

Målet här i Sverige är att uppfödningen av höstlamm ska gå lite fortare och generera högre slaktvikter. Tack vare utfodringen blir också lammen starkare och de klarar parasitangrepp bättre, enligt HK Scan.

Tekniken bygger på att lammen får pilla i sig fodret, och intaget blir begränsat trots att det är fri tillgång. Men det gäller att ställa in automaterna tidigt i lammens liv, och ha tackor som är vaccinerade mot gasbrand.

– Man ska ge foder som är designat för lamm, med moderat proteinhalt och flera andra saker som man måste tänka på. Det är ingen genväg om man vill ha bra resultat, säger Robert Nilsson.

Advantagefeeders automat.
Advantagefeeders automat. FOTO: ADVANTAGEFEEDERS