facebooktwittermail d

Kostsamt att hindra lekande havsöring

150 000 kronor i böter kostar det kraftbolaget som inte skötte ett kraftverksdämme så att havsöringar kunde ta sig förbi för att leka.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Länsstyrelsen gjorde en åtalsanmälan sedan en privatperson 2014 upptäckte att det rann mycket lite vatten i fiskvägen som skulle få havsöringar att ta sig för bli kraftverket.

Länsstyrelsen gjorde en kontroll på platsen i nordöstra Skåne.

"Stora mängder bråte i form av stockar, löv, plastpåsar och annat skräp stoppade tillflödet till fiskvägen", skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Havsöringarna hade inte en chans att ta sig förbi när dammluckan dessutom var både stängd och låst trots att den enligt föreskrifterna ska vara öppen 40 centimeter under lekvandringstiden.

"Eftersom uppvandrande havsöring inte kunde ta sig förbi den rätta vägen blev den stående nedanför kraftverket. Där tröttade sannolikt öringarna ut sig med att förgäves försöka ta sig upp via turbinkanalen eller också gav de upp försökte hitta lekområden på de mycket begränsade ytor som finns nedströms kraftverket", säger vattenhandläggaren Maria Nitare hos länsstyrelsen.

Efter länsstyrelsens tillsyn har bolaget rensat upp och öppnat vattenvägarna samt förbättrat sina rutiner. Men bolaget åläggs också att betala 150 000 kronor i böter för miljöbrott.