facebooktwittermail

Köttproduktion drabbar värdefulla skogar

Ökad export av brasilianskt nötkött leder indirekt till avskogning i Amazonas. Exportköttets klimatpåverkan är mycket större än vi hittills har trott.

Det framgår av ny forskning från Chalmers och Institutet för Livsmedel och Bioteknik som publicerats i Environmental Science och Technology.

Forskarna kräver nu att även indirekta markeffekter räknas in när man avgör en produkts klimatavtryck.

Bidrar till växthuseffekten


- Tar man inte med det riskerar man att föra fram fel signaler till beslutsfattare och konsumenter, säger Sverker Molander, biträdande professor i miljösystemanalys vid Chalmers och en av forskarna bakom artikeln.

I Brasilien är köttproduktionen den viktigaste orsaken till avskogningen i Amazonas.

När den värdefulla regnskogen bränns ner för att skapa ny
jordbruksmark frigörs stora mängder koldioxid som påverkar växthuseffekten.

- I grunden är problemet att vi äter mer och mer kött. För varje nytt kilo vi äter så ökar risken för avskogning, säger Christel Cederberg, en annan av artikelförfattarna, verksam vid både Chalmers och Institutet för Livsmedel och Bioteknik.ATL.nu