facebooktwittermail d

Köttförpackningen blir klimatsmart

Södra och Svenskt Butikskött ska utveckla en ny sorts nedbrytbar förpackning för köttprodukter tillsammans.

Durapulp är ett biokompositmaterial som är tänkt att ersätta plast. Det är både nedbrytningsbart och komposterbart.
Durapulp är ett biokompositmaterial som är tänkt att ersätta plast. Det är både nedbrytningsbart och komposterbart. FOTO: SIMON PANTLING

Förpackningen som ska vara nedbrytbar och fiberbaserad ska göras i det förnybara materialet Durapulp som Södra har utvecklat. Durapulp består av jungfrulig barrfiber och en polymer baserad på majsstärkelse.

Durapulp är ett vattenavvisande och mycket hållbart biokompositmaterial som kan formas och användas till allt från specialpappersprodukter till förpackningar och designprodukter. Tanken är att materialet ska ersätta plast. Durapulp har bland annat använts i en barnstol och en lampa.

Lämpligt för livsmedel

”Vi har en fantastiskt förnybar råvara och vi har kunnandet och erfarenheten att ta fram de nya lösningar som behövs för en klimatsmart framtid. Durapulp är ett hundra procent hållbart alternativ som är väl lämpat för förpackningar som ska innehålla känsliga ämnen som livsmedel”, säger Erik Bengtson, affärsutvecklare på Södra i ett pressmeddelande.

Thomas Östlund, ägare till Svenskt Butikskött kommenterar det nya samarbetet så här:

”Vi brinner för ekologisk hållbarhet och med det nya avtalet hoppas vi kunna ta fram en hundra procent nedbrytbar, fiberbaserad förpackning till våra produkter. Den förpackningslösning vi har i dag är återvinningsbar, men inte nedbrytbar och komposterbar – vilket inte är tillräckligt bra för ett företag med vår ekologiska profil”, säger han.

Klar för butik om något år

Utveckling och prototyptillverkning startar under sommaren och beräknas vara klart till hösten. Om allt går bra blir det sedan pre-industriell produktion och kundtester. Målet är att ha en förpackning som är klar att användas inom något år.

PREMIUM: Bioekonomin kan lyfta svenskt trä

LÄS MER: Alternativa bränslen i fokus

LÄS MER: Älgen hotar klimatskogen