facebooktwittermail d

"Kött har en plats i balanserad kost"

Under måndagen kommer larm från Världshälsoorganisationen WHO om att kött är cancerframkallande. På branschorganisationen Svenskt Kött följer man utvecklingen men efterlyser samtidigt mer forskning. "Jag har all respekt för de rapporter som kommit men det jag saknar är att man inte söker ny kunskap", menar Maria Forshufvud, vd på Svenskt Kött.

Att en hög konsumtion av rött kött kan orsaka cancer är i sig inget nytt men att WHO nu går ut och klassar framför allt varor inom charkuteri som cancerframkallande, förvånar många.

Branschorganisationen Svenskt kött arbetar med ursprungsmärkning och spridning av kunskap kring det svenska köttet. Att det nu kommer en varning från WHO tar organisationens vd Maria Forshufvud med ro.

- När vi tittar på rapporten ser vi att den är en sammanställning av tidigare rapporter från 2007 och 2011 och egentligen inga nya rön. Vi arbetar utifrån Livsmedelsverkets kostråd och det viktigaste är att äta en varierad kost. Om du äter mycket kött, se till att äta grönsaker också. Vi arbetar utifrån devisen mindre, men bättre.

Enligt toxikolog Rickard Bjerselius på Livsmedelsverket är det inte klart vad som gör att WHO nu listar charkuteriprodukter som cancerframkallande tillsammans med till exempel arsenik och cigarettrök.

Kan påverka försäljningen

– Man misstänker att det är ett antal faktorer som samverkar i rött kött och framför allt i charkprodukter, säger Bjerselius till TT.

Just forskning och att tydligare se sambanden är något som Maria Forshufvud efterlyser.

- Vi ska absolut inte förringa rapporten som kommit, köttbranschen följer utvecklingen och den forskning som görs. Men vi anser att det krävs mycket mer forskning för att se sambanden och mekanismerna bakom. Jag kan önska att man styr mer resurser till forskning både i Sverige och världen.

Hur tror du att detta påverkar försäljningen av kött i Sverige?

- Det kan säkert påverka men viktigast att se till helheten och röra på sig, hålla vikten och äta mycket frukt och grönt. Som sagt, kött har en plats i den balanserade kosten.

Och hur jobbar ni med frågan i dag?

- Vi försöker uppmärksamma behovet av forskning och även jobba med ursprungsmärkning. Vi gör absolut det vi kan, menar Forshufvud.