facebooktwittermail d

Kosläpp live på Facebook

Björksättra Gård sänder live över hela världen.

När Elin Rydström på Lovö Prästgård nyligen hade sitt kosläpp fanns internationella nyhetsbyrån Associated Press på plats.
När Elin Rydström på Lovö Prästgård nyligen hade sitt kosläpp fanns internationella nyhetsbyrån Associated Press på plats. FOTO: MIKAEL LINDGREN/ARLA SVERIGE

Fenomenet med kosläpp har vuxit enormt de senaste åren.

– När vi började 2005 hade vi drygt 1000 besökare. Förra året hade 165 000 besökare och vi räknar med minst lika många i år, säger Mikael Lindgren, PR-chef för Arla Sverige.

I år har Arla kosläpp på 56 gårdar runt om i landet.

– Kosläppen är viktiga för oss för vi vill visa var maten kommer ifrån men vi vill också att våra ägare får vara huvudpersoner. Det är ett viktigt budskap.

Internationellt intresse

Men företeelsen växer inte bara i Sverige. Internationellt har intresset ökat kraftigt.

– Internationellt har man tyckt det har varit ganska roligt att tokiga svenskar ger sig ut och tittar på kor en gång om året. Det tog vi fasta på redan förra året men det var först i år som vi märkte att det fanns ett större intresse av att bevaka kosläppen på plats, säger Mikael Lindgren.

När Elin Rydström på Lovö Prästgård nyligen hade sitt kosläpp fanns därför internationella nyhetsbyrån Associated Press på plats.

– Det ledde till att vårt kosläpp på Lovö Prästgård har uppmärksammats i allt från mexikansk tv, Taiwan News, kinesiska nyhetsbyråer, Washington Post, USA Today, ABC till New York Times, säger Mikael Lindgren.

– Spridningen har varit enorm vilket är väldigt kul för vi får visa en positiv bild av Sverige, att våra kor mår bra och att vi värnar om öppna landskap, biologisk mångfald och våra svenska bönder.

Söndag den 7 maj

Men alla kan inte fysisk ta sig ut till ett kosläpp och för att låta ännu fler ta del av det tänker Arla nu livesända på Facebook det kosläpp som är på Björksättra Gård i Huddinge klockan 11 på söndag den 7 maj.

– Det är många som är förväntansfulla och glada och som tycker att det här är årets grej. Det är kul att testa nya grepp, det är ett sätt att möjliggöra för fler att kunna ta del av kosläppet. Jag tycker också att det är viktigt att vi lantbrukare är öppna med vår verksamhet så att fler kan komma närmare det vi gör, säger Lasse Gillberg, lantbrukare på Björksättra Gård i en kommentar.