facebooktwittermail

Körning med häst får friskvårdsstatus

Nu är det klart: även körning med häst får räknas som avdragsgill friskvård. Skatteexperten Urban Rydin jobbade sig fram till segern - precis som han gjorde med ridsporten.

Högsta förvaltningsdomstolen godkänner travkörning med häst som avdragsgill friskvård.
Högsta förvaltningsdomstolen godkänner travkörning med häst som avdragsgill friskvård. FOTO: LENA KARLSSON

Det blev jubel från hästnäringen när ridning kom med på Skatteverkets lista för friskvårdsbidrag 2017.

Nu är det körningens tur.

Högsta förvaltningsdomstolen godkänner travkörning med häst som avdragsgill friskvård. I praktiken betyder domen att arbetstagare till exempel kan gå på travskola och använda friskvårdspengen till det.

– Det är många som blir glada och det är på tiden att även denna diskriminering av hästverksamhet försvinner, säger Urban Rydin, skattexpert vid Ludvig & CO till ATL.

Han drev igenom att golf och även ridning skulle räknas som avdragsgill aktivitet. Skatteverket hade tidigare hårdnackat hänvisat till ett förarbete som tolkades som att det inte skulle gå några friskvårdsbidrag till sporter som till exempel golf, segling och ridsport.

Men Urban Rydin lyckades genom att söka förhandsbesked för enskilda personer hos skatterättsnämnden – och överklaga Skatteverkets nej ända till Högsta förvaltningsdomstolen.

– I det här fallet med körningen var det en tjej som gick som elev vid Halmstads travbana. Vi behövde ett case för att kunna driva detta i nämnden. Och nu när vi har vunnit så har jag blivit bjuden att få testa trav där på banan. Det blir kul, säger han.

Listorna kan slopas

Maria Croon, vd på Svensk Travsport, säger i ett pressmeddelande att hon är mycket nöjd med domen. Fler vuxna elever kan köra häst till lägre pris, och travskolorna kan ta emot nya elever på dagtid.

”Men det handlar inte bara om pengar, utan också att travsport får status som friskvård. Hästen stärker både kropp och själ, det är vetenskapligt bevisat att den har läkande krafter vid rehabilitering och annan friskvård”, säger hon.

Domen visar också att det inte är graden av fysisk ansträngning som spelar någon roll för avdrag, enligt Urban Rydin.

– Det här leder, enligt min bedömning, till att Skatteverket får slopa sina listor över godkända eller inte godkända aktiviteter. Alla aktiviteter med praktiska moment som innebär motion är det som är avgörande för friskvård framåt. Men vi får se vad Skatteverket säger.

Du har fått flera sporter att räknas som friskvård. Blir det dyrare för skattebetalarna nu?

– Nej, det är inte stora extrapengar. Jag tror att de flesta som har möjlighet använder sig av den här förmånen ändå. Domarna innebär att man kan använda avdraget till det man vill mest i stället, säger Urban Rydin.

Friskvårdsförmån

Arbetsgivaren kan ge sina anställda möjlighet till enklare slag av motion och friskvård. Personalvårdsförmåner är skattefria för den anställda. Det innebär att arbetsgivaren inte ska göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter på förmånen.

För att förmånen ska räknas som en personalvårdsförmån ska den vara av mindre värde och rikta sig till hela personalen. Friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara maximalt 5 000 kronor per år.Källa: Skatteverket.