facebooktwittermail d

Korn gör tarmarna glada

Korn är enligt ny forskning från Lunds universitet en av de bästa grödor man kan äta för att hålla tarmfloran i balans och kroppen frisk.

I dag är korn en väldigt outnyttjad gröda som främst används för att tillverka öl. Men mältat korn, det vill säga malt, skulle också användas i hälsosammare livsmedel som bröd och gröt.

I en ny studie visar forskare att mältat korn kan ha positiva effekter på en rad livsstilsrelaterade sjukdomar samt på energiupptag, inflammationer och tarmflorans sammansättning. Detta är ett steg i forskningen kring hur man kan skräddarsy livsmedel för att påverka vår hälsa.

Mycket kostfiber

Korn innehåller mycket kostfiber som utgör näring för tarmen när det bryts ner. Då bildas smörsyra som har en positiv inverkan på tjocktarmen och har kopplats samman med en rad gynnsamma effekter på vår hälsa. I studien från Lunds universitet visar forskare att kornets egenskaper blir särskilt gynnsamma om man använder sig av en förädlingsprocess som kallas mältning.

"Det var förvånande att samma livsmedel kan ge så olika tarmflora-sammansättning beroende på om man äter det som det är eller om man äter det mältat", säger Frida Fåk, docent vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning i ett pressmeddelande.

Mältning innebär att kornet tillåts gro och därefter torkas och värmebehandlas i en rad steg, då bildas malt. Behandlingen används idag främst för tillverkning av öl men kan också, enligt forskarna, med fördel användas i livsmedel som bröd och gröt.