facebooktwittermail

Kor fast när ladugårdstak rasade

Två ladugårdstak i Robertsfors kommun har rasat in. Flera kor är fast under massorna.

Bilden har ingenting med händelsen att göra. Arkivbild.
Bilden har ingenting med händelsen att göra. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Vid 14.50 på torsdagen larmades räddningstjänsten till en gård i Robertsfors kommun. Taket på en ladugård i Valsfäboda hade rasat in.

– Initialt talade man om 15 kor som hamnat under massorna. Några ska man ha fått fram och några av dem ska ha klarat sig, säger Peter Wikström, inre befäl på i Umeåregionen.

Räddningstjänsten har försökt bistå ägarna så gott det går. En veterinär har också varit på plats för att göra bedömning av djurens skador.

– Vi kan inte annat än att gräva och se om det går att bistå djurägarna med hjälp.

Ännu ett ras i samma kommun

Vid 15.55 inkom nästa larm. På en gård i Gulltjärn hade halva taket rasat in. I ladugården fanns cirka 50 kor på frigång.

– Där har det hamnat djur under också men vi vet inte hur många och vi kan inte skicka in folk för det finns rasrisk för den delen som inte har rasat än. Övriga ska man se om man kan valla ut.

– De försöker även skotta bort snö från taket som inte rasat än för att eventuellt göra det säkrare, säger Peter Wikström.

Vid 18.00-tiden hade räddningstjänsten lämnat gården i Valsfäboda och lämnat över ansvaret till ägaren. Räddningstjänsten är fortfarande kvar i Gulltjärn.