facebooktwittermail d

Kor avlivade efter storbrand i ladugård

En brand rasade i en större ladugård för nötkreatur i Hangvar på norra Gotland. 150 kor evakuerades och fem fick avlivas på grund av sina skador.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: JOHAN NILSSON/TT

Räddningstjänsten larmades klockan 00.53. Boende på gården hade vaknat upp och märkt att det brann i en del av ladugården.

Lars Lindberg, inre befäl på räddningstjänsten, berättade under natten för TT att man först befarade att 15 kor brunnit inne. Det framkom sedan att man fått ut de 150 kossorna men att fem fått så allvarliga skador att de fått avlivas.

Fyra personer fördes till sjukhus med lättare rökskador.

Vid 04-tiden hade halva ladugården brunnit ner och det fanns inte längre någon risk för att lågorna skulle spridas till en nästan lika stor ladugårdsbyggnad intill.

– Nu har vi undanröjt spridningsrisken. Vi är där med fyra stationer och om någon timme kommer vi att kunna gå ner till två stationer, sade Lars Lindberg under torsdagsmorgonen.

Släckningsarbetet väntas pågå resten av morgonen. Det är oklart hur branden har uppstått och polisen, som har varit på plats och bistått räddningstjänsten, har inlett en utredning om allmänfarlig ödeläggelse. En teknisk undersökning kommer att göras när det är möjligt.