facebooktwittermail

Kor åt ihjäl sig på giftig gran

När lantbrukaren Rikke Neuendorff i Skogdala utanför Ronneby kom ut i stallet hittade hon två av sina kvigor döda. Det visade sig att de hade blivit förgiftade av idegran.

- En fruktansvärd upplevelse, säger hon till Blekinge Läns Tidning.

När Rikke Neuendorff körde hem sina djur efter betet på Natura 2000-området på Vångsö anade hon ingen oråd. Dagen efter var två av korna döda och ytterligare två svårt sjuka. Dessa lyckades veterinären dock rädda livet på.

Inte nog betat


- Ett par veckor innan tragedin inträffade hade jag fått påpekande från länsstyrelsen att det inte var nog betat på Vångsö. Därför lät jag djuren gå kvar lite till, berättar hon för tidningen.

Rikke Neuendorff anser att det är anmärkningsvärt att inte länsstyrelsens inventerare har meddelat henne att det finns giftig idegran på ön.

- Jag har också invändningar mot att Jordbruksverket ålägger oss att våra djur ska beta så kopiöst hårt. På hösten när det inte finns så mycket att äta tar de vad som helst för att slippa svälta.

Natura 2000 är områden som anses ha en natur som är värdefull ur EU-perspektiv och därför har särskilda skydds- eller bevarandevärden. ATL.nu