facebooktwittermail

Konstgjord hästhov ska minska skador

En konstgjord hästhov ska hjälpa till att förbättra underlaget på travbanor och därigenom minska kostsamma skador på hästarna.

Forskare vid Institutet för jordbruks- och miljöteknik, JTI, och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, ska tillsammans försöka ta reda på hur banunderlag bäst ska utformas och underhållas.

Dyrt att prova


Hästägare önskar ständigt att deras hästar ska springa snabbare, för att vinna fler lopp och öka lönsamheten. Finslipningen av prestationerna sker ofta till priset av skador. Ortopediska skador är den vanligaste orsaken till utslagning bland sporthästar, skriver JTI i ett pressmeddelande.

Det är dyrt att prova banmaterial i full skala. Därför ska forskarna vidareutveckla den typ av standardiserad mekanisk mätning som finns i dag, en konstgjord hästhov som kan bedöma hur kontakten med marken påverkar hästarnas ben.

- Om man kan utforma en mekanisk hov så att den efterliknar krafterna och rörelserna hos hoven på en travhäst som passerar en kurva i tävlingstempo, kan man undersöka material i liten skala innan man använder det på en bana, säger JTI-forskaren Kristina Lindgren i pressmeddelandet.Tina Andersson