facebooktwittermail

Misstänkt kartellbildning kring snöröjning utreds

Konkurrensverket utreder om två Umeåföretag genom kartellbildning har påverkat upphandlingen till snöröjning i kommunen. Bland annat var anbudet för att snöröja i Umeå nästan tre gånger så högt i jämförelse med tidigare år.

Företagen som utreds var de enda som lämnade anbud för att sköta snöröjningen i kommunen.
Företagen som utreds var de enda som lämnade anbud för att sköta snöröjningen i kommunen. FOTO: MOSTPHOTOS

Misstankar har väckts om att upphandlingen kring snöröjningen i Umeå inte har gått rätt till och Konkurrensverket har nu inlett en utredning med misstanke om kartellbildning mellan två företag. Det rapporterar Affärsliv24.

I juli tecknades det nya avtalet mellan Umeå kommun och företagen att sköta vinterväghållningen mellan 1 oktober och 30 april med en avtalslängd på två år. Det som ska ha fått kommunen att reagera var att det endast var dessa två företag som alls lämnat anbud. Tidigare år ska kommunen ha tagit emot uppemot 20 anbud från fem olika företag.

Delade upp områdena

I Umeå kommun är vinterväghållningen indelad i fyra områden: Umeå, Sävar/Täfteå, Holmsund/Obbola och Hörnefors/Sörmjöle. De båda företag som nu utreds förefaller ha delat upp områdena mellan sig, då det ena lämnade anbud på områdena Umeå och Holmsund/Obbola och det andra på Sävar/Täfteå.

Det enda området företagen konkurrerade på var Hörnefors/Sörmjöle, där det ena företaget ska ha lämnat ett anbud som var nästan dubbelt så högt som det andra företagets.

Tre gånger högre pris

Utöver uppdelningen ska även prisbilden ha förändrats markant. För Umeåområdet lämnade det ena företaget, som enda anbudsgivare, ett pris som nästan var tre gånger så högt jämfört med förra årets avtal. Från 10,7 miljoner kronor till 29,9 miljoner kronor.

– Det går inte att, rakt av, jämföra anbudssummorna mot tidigare år eftersom vi inför den här upphandlingen ändrade vår kravbild. Men trots det så ifrågasatte vi priset, tog ett möte med företagen med ambitionen att försöka förhandla ned priset alternativt få dem att motivera varför prisbilden gått upp så kraftigt. Den förhandlingen lyckades inte så bra då de lyckades motivera, visserligen utifrån deras egna siffror och uppgifter, fördyrningen, säger Rickard Fredriksson, ansvarig upphandlare på Umeå kommun, till Affärsliv24.

Kommunen uppges ha gått med på anbudet då de var rädda att upphandlingen skulle dra ut på tiden och inte bli klart innan snön började falla.

ATL har sökt Konkurrensverket för en kommentar.