facebooktwittermail d

Konjunkturen under lupp i nästa Virkesstudion

Ikväll är det dags för Virkesstudion Live där kvartals- och årsrapporter ska diskuteras och analyseras. ATL:s skogsreporter Ulf Aronsson medverkar och han tror på fortsatt god konjunktur.

Kvällens sändning skulle egentligen ha gått av stapeln för två veckor sen men blev inställd i sista stund. Men ikväll klockan 19 är det äntligen dags. 

Hur går det för bolagen Ulf Aronsson, skogsreporter på ATL?

– Att döma av hur det såg ut vid tredje kvartalet så har det gått bra, framför allt för sågverksrörelserna. Det har varit väldigt höga priser på sågade trävaror under fjolåret. Men även massan, som är en stor exportprodukt för svensk skogsindustri har varit uppe på rekordnivåer i dollar, 1300 dollar per ton.

– Det har varit ett bra år för de flesta.

Hur ser det ut framåt?

– Så vitt jag kan se, och jag tycker att andra branschbedömare instämmer, så ser det fortsatt ganska bra ut. Det är hög efterfrågan på sågade trävaror, priserna är fortfarande på en bra nivå trots de gått ned lite. Massapriset har gått ned lite grand, men är fortfarande också på en hög nivå.

– Marknadsmässigt ser det bra ut men som vanligt finns det alltid orosmoln. Vi har konflikten Ryssland–Ukraina, det är svårt att se hur det påverkar. Vi har också inflation i USA som är en av orsakerna till att börsen varit lite svag i inledningen av året. Sedan pågår det olika politiska processer i Sverige och EU där det är oklar hur de kan påverka.

– Men marknadsmässigt ser det ut att bli en bra fortsättning.

Hur märker skogsägarna av den goda konjunkturen?

– I grund och botten är det bra för skogsägarna, i den mån de är virkessäljare, om det går bra för deras kunder. Det är bra att kunna sälja till någon som fortsätter att köpa.

– Virkespriserna har gått upp under året men inte alls lika mycket som priserna på de förädlade produkterna, kanske framför allt i Sverige och Norden. Om man jämför Sverige och Norden med Centraleuropa och Baltikum så har vi haft mycket lägre ökningar av virkespriserna än vad man sett där. Den enkla förklaringen till det är att industrin haft den råvara de behöver ändå. Då har de egentligen ingen anledning att höja.

Virkesstudion Live sänds torsdag den 17 februari klockan 19 på Atl.nu.

Anmäl dig till livesändningen på virkesborsen.se
 

Anmäl dig till livekvällen med Virkesstudion här!