facebooktwittermail d

”Det är sådant som inte ska hända”

Kommunjägaren trodde att han siktade på ett vildsvin, men sköt av misstag en ko. Eskilstuna kommun har inte vidtagit några åtgärder för att det inte ska hända igen.

Vildsvin – eller ko? Arkivbild.
Vildsvin – eller ko? Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Kommunjägaren, som deltog i skyddsjakt på vildsvin i Eskilstuna kommun, följde efter en grupp vildsvin ner mot ett område med våtmarker. Där sköt han sedan av misstag en ko som låg ner i en lerpöl.

I Småland inträffade en liknande händelse den 22 september, då en ko olovligen blev skjuten. Där är det dock oklart vem som ligger bakom brottet, rapporterar Aftonbladet.

ATL har talat med Martin Berglund, som arbetar på markförvaltningen vid kommunledningskontoret i Eskilstuna.

– Det var väldigt speciella omständigheter, säger han.

– Det var en terräng med mycket vass. Kommunjägaren följde efter en grupp vildsvin som sprang mot en lerpöl. Ett vildsvin sprang sedan iväg därifrån och jägaren hade då några ögonblick på sig att bestämma om han skulle skjuta mot det springande djuret eller mot det som han trodde var ett vildsvin som låg i lerpölen, fortsätter Martin Berglund.

Jägaren valde då att skjuta det djur som låg stilla. Men det var inte ett vildsvin – utan en ko som hade rymt från en hage och gått ner sig i pölen.

Enligt Martin Berglund var den förrymda kon nästan helt täckt med lera och det var därför väldigt svårt att urskilja något av den. Enbart en bit av djuret syntes, säger han.

– Kor och vildsvin i våra områden är ganska vana vid varandra, så de reagerade nog inte så mycket på varandras närvaro heller.

Ko – eller vildsvin? Arkivbild.
Ko – eller vildsvin? Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Martin Berglund vet inte vid vilken tid på dygnet olyckan inträffade. Han säger att det som skedde var väldigt synd och att det är sådant som inte ska hända, vilket givetvis har med säkerhet att göra. Vad han vet har liknande olyckor inte skett i Eskilstuna kommun tidigare.

Ska ni vidta några åtgärder för att detta inte ska inträffa igen?

– Nej, det är svårt att säga och svårt att veta vad man ska göra eftersom det var så speciella omständigheter. Det är dessutom svårt att hitta jägare här som vill verka som kommunjägare och delta i skyddsjakt på vildsvin, säger han.

Enligt Martin Berglund har jägaren löst frågan i det aktuella fallet med ägaren till kon.

Jägareförbundet: Mer utbildning om vilt behövs

Magnus Rydholm, kommunikationschef för Svenska Jägareförbundet, vill inte kommentera det aktuella fallet eftersom han inte har tillräckligt mycket information om det. Men han säger att det i dagens läge är ett problem att allt mer vilt kommer in i urbana områden och att förbundet har ansökt om pengar från staten för att arbeta mer med den frågan.

– Vi vill arbeta med utbildning i den här frågan på många nivåer. Det kan handla om allt ifrån att ge kommunjägare chansen till vidareutbildning till att utbilda de som arbetar med att planera våra samhällen. Det handlar till exempel om att det ska finnas säkra metoder för jakt och avlivning av vilt i naturnära områden. Men det kan också handla om att lära sig att planera parker så att de blir mindre attraktiva för vilda djur, säger Magnus Rydholm.

Förbundet har än så länge inte fått några pengar för att bedriva det arbetet.

Jägarexamen

För att ta jägarexamen krävs att man klarar ett teoretiskt och ett praktiskt prov. Det finns ingen nedre åldersgräns för att få avlägga jägarexamen, men provtagaren måste ha fysiska förutsättningar att hantera ett vapen på ett säkert sätt.

Den som fyllt 18 år kan efter godkänd jägarexamen ansöka hos polisen om licens för jaktvapen.

Kraven för jägarexamen fastställs av Naturvårdsverket.