facebooktwittermail d

Kommuner ska syna japansk mat

Företag som importerar livsmedel från Japan bör försäkra sig om att produkterna inte utgör någon risk för konsumenterna.

Antingen genom att de begär intyg på att provtagning är utförd i Japan eller genom kontroller vid ankomsten till Sverige.

Det anser Livsmedelsverket, som nu ger landets kommuner råd om hur de ska kontrollera eventuell förekomst av radioaktivt jod och cesium i japanska livsmedel som kommit till Sverige efter den 11 mars.

Inga restriktioner


Det kan röra sig om grönsaker, bär, frukt och svamp som odlats på friland eller livsmedel som vid lagring eller transport kan ha exponerats för nedfall, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Men det handlar tills vidare inte om någon form av importrestriktioner, understryker myndigheten.
- Konsumenter kan lugnt äta japanska livsmedel som redan finns på marknaden, men vi vill undersöka om det förekommer förhöjda halter i de livsmedel som nu kommer hit, säger statsinspektör Alexander Sobestiansky i en kommentar.

Fisk och soppor


Enligt tillgänglig statistik importerar Sverige huvudsakligen fisk och fiskeriprodukter, grönsaker, sockerkonfektyrer, te, beredningar av spannmål samt soppor och buljonger från Japan.

Animaliska livsmedel, som kött och fisk, kontrolleras vid Livsmedelsverkets gränskontroll.

Den kommunala livsmedelskontrollen bör ta prov hos importföretag som fört in livsmedel till Sverige direkt från Japan, anser Livsmedelsverket. ATL.nu