facebooktwittermail d

Komatsu börjar med kranspetsstyrning

Nu gör Komatsu som John Deere och Ponsse. Från och med i vår finns kranspetsstyrning på deras skotare. Fler leverantörer ska utrusta sina maskiner med tekniken.

Komatsus version av kranspetsstyrning kallas Smart Crane. Teleskoputskjutet sker automatiskt och funktionen anpassar egenskaperna utifrån var i arbetscykeln kranen är. Allt för att nå så hög produktivitet som möjligt i varje moment. Tekniken är en utveckling av Komatsus SmartFlow där bland annat en intelligent kranventil övervakar att kranen får rätt tryck och flöde vid varje tillfälle, oavsett last.

Demomaskiner finns tillgängliga och kunder kommer att få prova på den nya optionen redan nu i maj. Produktionen kommer att stegras upp från och med september på alla skotarmodeller

Om man nyligen köpt en skotare och vill ha det här – vad gäller då?

– Beroende på hur orderspecifikationen ser ut på den maskin man har beställt, men ännu inte fått levererad, så kommer vissa att kunna utrustas med kranspetsstyrnig, säger Komatsus informationschef Annelie Persson till ATL.

Komatsu kommer att från och med september erbjuda kranspetsstyrning på alla sina skotarmodeller.
Komatsu kommer att från och med september erbjuda kranspetsstyrning på alla sina skotarmodeller. FOTO: KOMATSU

Två av era konkurrenter har funnits med kranspetsstyrning en längre tid. Varför har Komatsu dröjt så länge?

– Vi är medvetna om att det har dröjt. Vi har generellt en hög utvecklingstakt och har under de senaste åren arbetat med flera andra utvecklingsprojekt och produktförbättringar. I utvecklingen av Smart Crane har vi även valt att ta fram en ny lösning för framtiden istället för att bygga på gammal teknik. Genom att göra det så möjliggör vi för framtida utveckling av kranen. Dessutom har vi jobbat för att få en seriestart för samtliga skotarmodeller samtidigt.

Skotarköpare som ännu inte fått sina maskiner levererade ska i vissa fall kunna efterbeställa kranspetsstyrning.
Skotarköpare som ännu inte fått sina maskiner levererade ska i vissa fall kunna efterbeställa kranspetsstyrning. FOTO: KOMATSU

Blir dyrare

Skotare med den nya tekniken kommer att kosta mer än de utan. Hur mycket vill inte Annelie Persson säga, men hon menar att det är en prisvärd option:

– Utkomsten i form av att produktiviteten ökar, förarergonomin förbättras samt att nya förare lär sig betydligt fortare bidrar till att man snabbt kan räkna hem investeringen och kan börja tjäna pengar tack vare optionen.

Komatsu blir det tredje skotarmärket på marknaden som erbjuder kranspetsstyrning. John Deere och Ponsse har det redan.

Komatsu blir det tredje skotarmärket på den svenska marknaden som erbjuder kranspetsstyrkning.
Komatsu blir det tredje skotarmärket på den svenska marknaden som erbjuder kranspetsstyrkning. FOTO: KOMATSU

Ecolog erbjuder kranspetsstyrning

Även Ecolog kommer att erbjuda sina köpare kranspetsstyrning. Men när det blir och vilka modeller det kommer att gälla från början vill inte bolagets VD Anders Gustafson avslöja:

– Vi har en tidsplan som vi jobbar efter. I vilken ordning och i vilken omfattning vi börjar vill jag inte säga något om nu.

Hur mycket dyrare Ecologmaskinerna blir med kranspetsstyrning kommenterar Anders Gustafson inte heller. Men de som har en skotare från bolaget ska kunna uppgradera den.

– Vi kommer att ha ett eftermarknadskit också.

Om Rottne kommer att presentera en kranspetsstyrning är oklart. Företaget föredrar att inte avslöja vad man jobbar med när det gäller produktutveckling, enligt Viktoria Gnatenko som är kommunikationsansvarig på Rottne.