facebooktwittermail

Kock och odlare möts vid grytorna

Bonde sökte kock bland grytor och närproducerade råvaror när odlare och matlagare introducerades för varandra i Härnösand.

HÄRNÖSAND ATL
Det hackas, brässeras, steks och bakas för fullt i restaurangskolans kök. Det finns flera kockelever bland matlagarna, men de flesta vid grytor och skärbrädor har definitivt passerat gymnasieåldern.

De är kockar och bönder som möts för första gången när de tillsammans ska laga mat med råvaror från Västernorrland.

Skapa kontakt


Anna-Karin Gidlund har ett gårdsmejeri och hoppas att länets restauranger ska bli bättre på att skapa menyer som rättar sig efter den lokala säsongen.

- Drömläget är att kockarna frågar "Vad finns nu?", säger hon över stekpannan med getostfyllda nötköttsschnitzlar.

För mesta möjliga kontaktyta är matlagningsgrupperna indelade så att det är minst en producent och en kock eller restauratör i varje. Det är precis vad Linda Tjällberg, som driver en cateringfirma, är ute efter.

- Jag vill helst jobba med enbart ekologiska och lokalproducerade varor, men det har varit svårt att få tag på. Jag hoppas få ett större kontaktnät av det här.

Ramaskri


Mellan grupperna rör sig Pär Johansson för att inspirera och uppmuntra. Han driver Växbo krog i Hälsingland och är ett vandrande exempel på att det går att driva restaurang med närodlade råvaror som bas.

Han har ett 60-tal lokala leverantörer och hävdar bestämt att det gjort hans råvarukostnader lägre, inte högre.
- Jag har inget svinn alls på råvarorna. Folk vill ha detta.

Pär Johansson sparar pengar genom att bland annat laga mat på hela djuret. Växbo krogs första sommar var han till och med djärv nog att stryka entrecoten från menyn och bara servera kötträtter där flera delar kom till användning. Men det orsakade ett ramaskri bland gästerna och nu finns det helt kött på krogen igen.

- Men jag tar bra betalt för det! För hur ska en bonde kunna leva på att bara sälja biffen?

Vill uppmuntra


För Kerstin Kårén, bonde och projektledare för Smakstart Västernorrland, handlar det inte bara om att hjälpa befintliga kockar och producenter att hitta varandra. Man vill också uppmuntra till mer livsmedelsproduktion i länet i allmänhet.

- Vi behöver fler producenter och de kommer om de ser att det finns säljkanaler.

Efter drygt två timmar i köket kan deltagarna hugga in på en imponerande buffé. Att gå ifrån den hungrig är inte möjligt, inte heller att lämna den i tron att det inte går att få ihop en meny med råvaror från Västernorrland. Sara Johansson