facebooktwittermail d

Klimatpremie till eldrivna arbetsfordon

Från den 7 september får den som köper en eldriven arbetsmaskin en miljöpremie av staten.

Det är inte gott om elgrävare med tillräckligt stor nettoeffekt. Cat 323F Z-line är en eldriven grävmaskin på 25-ton som tagits fram i ett fåtal ex för den norska marknaden.
Det är inte gott om elgrävare med tillräckligt stor nettoeffekt. Cat 323F Z-line är en eldriven grävmaskin på 25-ton som tagits fram i ett fåtal ex för den norska marknaden. FOTO: PON-EQUIPMENT

På alla eldrivna arbetsmaskiner med en nettoeffekt på minst 75 kW går staten in och betalar 20 procent av inköpspriset under förutsättning att den inte är mer än 40 procent dyrare jämfört med motsvarande konventionella maskin.

Premien betalas ut vid inköpstillfället till alla som köper in tunga lastbilar som drivs av el, gas eller bioetanol och större arbetsmaskiner som drivs på el.

Detta gäller för arbetsmaskiner

Tunga lastbilar och arbetsmaskiner släpper tillsammans ut mer än sex miljoner ton koldioxid varje år. I dagsläget är 20 miljoner kronor öronmärkta till elfordonspremier. De räcker till att stötta till exempel inköp av ett 70-tal mindre miljöbelastande lastbilar. Det minskar utsläppen med cirka 10 ton per lastbil och år. Sedan är pengarna slut.

Blir det mer pengar längre fram?

– Det kan jag inte säga i dagsläget, säger Jakob Lundgren, pressekreterare hos miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

– Det får vi se när budgeten för 2021 presenteras om några veckor.

Han tror inte att elpremien kommer att göra några stora skillnader när de gäller utsläppen nästa år. Men på sikt kan det säkert bli effekt tror Jakob Lundgren och pekar på vad som hänt på bussmarknaden där allt fler väljer eldrift.

När det gäller arbetsmaskiner är det bara de som går till hundra procent på el som är aktuella för premien.

– De kommer inte att gå till köpare av hybridmaskiner, säger Jakob Lundgren.