facebooktwittermail d

Kistor av wellpapp godkända

En ny inkomstkälla, av det mer makabra slaget, har uppenbarat sig för skogsindustrin, nämligen att tillverka likkistor i wellpapp.

Enligt Sveriges begravningsbyråers förbund betalar i dag skattebetalarna nästan var tionde begravning. Förra året betalades nio miljoner kronor ut i ekonomiskt bistånd i de tre storstadsregionerna för begravningar. Livets avslut kan bli billigare för både anhöriga och samhället och med hjälp av likkistor i wellpapp sparas mycket pengar, rapporterade TV4 nyheterna på fredagen.

Kistor av wellpapp är också miljövänligare än traditionella kistor. Branschorganet SBT, Sveriges Kyrkogårds- och krematorieförbund, har godkänt dem och de kommer att lanseras inom kort.

På Svenska wellpappföreningen ser man, förutom kostnaden, fördelar med kistor i well. De är lättare och har, trots den mindre volymen, ett högre energiinnehåll.

- Det är framförallt vid kremering, som vi tror att efterfrågan kommer att öka. Att elda upp en dyr kista är många tveksamma till och en fint draperad wellkista har blivit vanligare, säger Lennart Uhlmann, vd på Svenska wellappföreningen, till ATL.

Däremot föredrar föreningen att well återvinns i första hand, inte eldas upp.

- Wellen, som förpackningsmaterial är på stark frammarsch, inte minst då vi återvinner mer än 90%, som blir nya förpackningar, säger Lennart Uhlmann.

Välkomnar idén

Ulla Henning Lindblad, företaget Europakistan, välkomnar idén.

- Jag tror att det är gamla myter det här att ju dyrare kista, desto viktigare person. Och jag tror att tiden är mogen att tänka annorlunda, för det är inte så. Värdigheten sitter i hur man tar farväl och hur man sörjer, säger Ulla Henning Lindblad till TV4.

Om uppdraget att tillverka kistor av wellpapp hamnar hos svenska tillverkare finns flera som skulle kunna åta sig jobbet. De större tillverkarna är Stora Enso, BillerudKorsnäs och Smurfit Kappa. Fiskeby Board, som i dag bland annat tillverkar pizzakartonger av 100 procent returfiber, är ytterligare en aktör.